Ман Юнайтед възнамерява да строи стадион за 100 000 човека


Н. Гавазов

Ман Юнайтед възнамерява да строи стадион за 100 000 човека

Манчестър Юнайтед се кани да построи нов стадион със 100 000 места за £2 милиарда, който да замени "Олд Трафорд".

Малко след като придоби 27,7% дял в Юнайтед, Сър Джим Ратклиф се ангажира дълбоко в инфраструктурата на клуба, създавайки "Работната група за възстановяване на Олд Трафорд“, ръководена от лорд Себастиан Коу.

От създаването си групата е провела вече четири срещи, като е стигнала до извода, че вариантът за изграждане на нов стадион е за предпочитане пред реконструкцията на съществуващия.

Вариантът за обновяване щеше да струва по-малко на Юнайтед - около £1,2 милиарда - но щеше да отнеме повече време, освен това работата щеше да бъде усложнена от близостта на железопътната линия и клубът трябваше да ограничи капацитета на "Олд Трафорд", което щеше да има отрицателно въздействие върху приходите. Клубът може да има нов стадион до 2030 г.

Предполага се, че новият стадион няма да се намира директно на мястото на "Олд Трафорд", а с известна денивелация - клубът притежава голям парцел в близост до съществуващата арена.

Обмисля се и перспективата за откриване на хотел или развлекателен център в района до стадиона. Подобни проекти бяха реализирани преди това в Съединените щати и те се оказаха много успешни.

BBC очаква Юнайтед да вземе окончателно решение за изграждането на нов стадион до края на 2024 г. "Червените дяволи" също ще трябва да вземат решение за временен дом.

Нека добавим, че "Олд Трафорд" е дом на Юнайтед от 1910 г. и сега побира 74 310 зрители.

  Сподели
31