Брайтън обяви трансфера на 18-годишен талант


Н. Гавазов

Брайтън обяви трансфера на 18-годишен талант

Брайтън обяви трансфера на тийнейджърския полузащитник Малик Ялкуйе от ИФК Гьотеборг с договор до юни 2029 г.

18-годишният младеж, който има двойно гражданство с Мали и Кот д'Ивоар, започна кариерата си в отбора от Кот д'Ивоар АСЕК Мимоза, преди да се премести в Швеция, за да се присъедини към Гьотеборг миналата година.

Ялкуйе дебютира за Гьотеборг едва през февруари в турнира за Купата на Швеция, преди да получи първото си титулярно място в лигата срещу Юргарденс ИФ в началото на април.

Високо оцененият халф с височина 5 фута 7 инча игра 14 пъти за Гьотеборг във всички състезания и вкара първия си гол при големите при победата с 3:0 над Бромапойкарна на 29 април.

Ялкуйе ще продължи развитието си с Брайтън, за който се предполага, че е похарчил около £6 милиона, за да привлече тийнейджъра на стадион "Амекс".

Говорейки пред официалния уебсайт на Брайтън, мениджърът Фабиан Хърцелер заяви: "Наистина сме доволни да привлечем Малик в клуба. Той е талантлив полузащитник с много потенциал да се развие в играч от най-висока класа.

Той е развълнуван от този следващ етап от кариерата си и ние очакваме с нетърпение да му помогнем да напредне".

Ялкуйе става третото лятно попълнение на Брайтън при Хърцелер след тийнейджърския нападател Янкуба Минтех и 22-годишния полузащитник Матс Вифер .

Междувременно "чайките" представиха Ибрахим Осман като ново попълнение в състава на първия отбор; лятното пристигане на крилото за £16 милиона от Нордселанд бе договорено през януари.

"Сбъдната мечта като млад човек е да бъда в нова страна, в нов отбор, нова среда. Щастлив съм, че съм тук“, каза 19-годишният футболист пред официалния сайт на клуба.

"Имаше много отбори, които ме искаха, но когато Брайтън дойде, аз си казах "да, това е типът отбор, в който искам да играя. Стилът на игра е, че играят и по-млади играчи.

Мечтата ми е да играя всяка седмица, да вкарвам голове, да бъда основният играч!“ добави Осман.

Осман вече започна предсезонна подготовка с новите си съотборници в Брайтън, а Ялкуйе трябва да се присъедини преди пътуването на клуба до Япония по-късно този месец.

  Сподели
49