Семейство Глейзър продава акции на Манчестър Юнайтед


Н. Гавазов

Семейство Глейзър продава акции на Манчестър Юнайтед

Собствениците на Манчестър Юнайтед семейство Глейзър, обявиха за продажба 15-25 % от акциите на клуба, за да покрият част от сегашните дългове на клуба. С продажбата на малкия пакет акции, американските бизнесмени се надяват да получат повече от 400 милиона паунда и влагайки част от своите собствени средства, Глейзър се надяват да намаля дълга на Юнайтед под 500 милиона паунда.

Както е известно, само за обслужване на грамадните задължения, които през януари миналата година надминаха 700 милиона паунда, „червените дяволи" са принудени ежегодно да харчат по 45 милиона паунда. Голяма част от феновете на отбора са обезпокоени от финансовото здраве на своя клуб и през последните два сезона се обявиха против американците, но спечелването на титлата, както и покупката на нови играчи през лятото поуспокои малко страстите, но въпреки това, страховете остават.

Американците оценяват клуба на 1,7 милиарда паунда и именно на тези данни ще се основават при продажбата на акциите. През май 2005 те закупиха Юнайтед за 800 милиона паунда и отказаха вече няколко предложения за продажба на най-успешния клуб в историята на английския футбол.

 

  Сподели
105