Висшата лига може да намали броя на отборите


Н. Гавазов

Висшата лига може да намали броя на отборите

Шефовете на Висшата лига се страхуват, че броят на отборите в тяхната дивизия може да бъде намален от 20 на 18.

Следващото лято ФИФА ще проведе Световното клубно първенство за първи път в новия формат. Тридесет и два отбора ще вземат участие в турнира, който е с награден фонд от над £600 милиона, като Манчестър Сити и Челси ще се състезават в първенството.

Решението на ФИФА да натовари и без това непоносимо натоварения график предизвика огромно недоволство сред играчите и най-добрите европейски лиги.

Според The ​​Sun шефовете на Висшата лига, испанската Ла Лига и други европейски лиги се опасяват, че промяната на формата на Световното клубно първенство и преместването му за лятото е само първата стъпка от ФИФА за ограничаване на броя на отборите (18) и мачове (34) във висшите дивизии на големите европейски първенства.

Подобна реформа би оставила без работа около 70 играчи във всяка дивизия, както и редица служители с други професии. Затова лиги и футболни съюзи дори обмислят бойкот на Световното клубно първенство.

"Всички смятаме, че крайната цел на ФИФА е да ни принуди да намалим броя на отборите до 18. Можете да заложите парите си за това какво ще каже тяхната работна група за излишъка от мачове във вътрешните състезания, за необходимостта от намаляване на броя на клубове от 20 до 18 и че международните мачове имат най-малко влияние, ако вече бяха написали констатациите си“, твърди източникът.

  Сподели
340