Кандидатите за Гимараеш могат да разсрочат сумата


Н. Гавазов

Кандидатите за Гимараеш могат да разсрочат сумата

Предполага се, че кандидатите за халфа на Нюкасъл Юнайтед Бруно Гимараеш могат да разпределят цената на освобождаващата му клауза на три достъпни плащания.

Откакто напусна Лион за "Сейнт Джеймсис Парк" в средата на сезон 2021/22, бразилският национал разцъфтя в един от най-добрите универсални полузащитници в Европа, помагайки за връщането на "свраките" обратно в Шампионска лига по-рано от очакваното.

От 87 изяви с екипа на Нюкасъл, Гимараеш вкара 11 гола и отбеляза още 10, въпреки че често е използван като номер шест на Еди Хау поради липса на други налични опции.

На фона на интереса от страна на Барселона , Реал Мадрид , Пари Сен Жермен , Ливърпул и Челси , Нюкасъл се договори за дългосрочно подновяване с Гимараеш през октомври, което го обвързва до края на кампанията 2027-28.

Съобщава се обаче, че "свраките“ са се съгласили да вмъкнат освобождаваща клауза в сделката на Гимараеш на стойност близо £100 милиона, което му позволява да направи бързо напускане на клуба, ако пожелае, като същевременно гарантира, че Нюкасъл ще получи справедливо обезщетение.

Тъй като се предполага, че Гимараеш копнее за преминаване в Ла Лига с Реал Мадрид или Барселона, скорошен доклад твърди, че Нюкасъл ще бъде отворен за приемане на по-ниски оферти от дуото, като същевременно изисква пълна клауза за освобождаване от други клубове.

Сега AS твърди, че всеки клуб, който желае да задейства клаузата за напускане на Гимараеш, ще може да плати на "свраките"  £32 милиона за тригодишен период, а в Нюкасъл се подготвят за неговото привидно неизбежно напускане.

Въпреки доходоносното поглъщане, подкрепено от Саудитска Арабия, което ги направи един от най-богатите клубове в света, трансферната дейност на Нюкасъл остава ограничена поради финансовия феърплей и представянето им на терена.

Отпадането на Нюкасъл от Шампионска лига в груповата фаза – което уж вбеси Гимараеш – оказа значително влияние върху техните финанси и както стоят нещата във Висшата лига, играчите от "Сейнт Джеймсис Парк" ще пропуснат европейския футбол през следващия сезон.

В резултат на това Нюкасъл е готов да направи една продажба, за да помогне за балансиране на счетоводството и е определил Гимараеш като най-добрия вариант, като се има предвид броят на висококалибрените клубове, борещи се за неговия подпис и очевидното му желание да продължи напред.

Твърди се, че Барселона, към когото се предполага, че Гимараеш е настроен да премине, е в постоянен контакт с обкръжението на полузащитника, но каталунците не могат да си позволят да задействат освобождаващата му клауза на фона на своите добре документирани финансови опасения.

Съобщава се обаче, че каталунските гиганти не са затворили вратата за лятна оферта и Нюкасъл може да е склонен да намали исканията си към клуба на Шави, ако Гимараеш даде да се разбере, че иска да се присъедини към Ла Блауграна преди всичко.

Твърди се, че хора като Александър Исак и Свен Ботман също са привлекли интерес от другаде, но тъй като Нюкасъл вече очаква да загуби Гимараеш, това дуо не се продава това лято.

"Свраките" претърпяха загуба с 3:2 от Манчестър Сити в събота вечерта и се завръщат в игра на 27 януари, когато пътуват до Фулъм за мач от четвъртия кръг на ФА Къп.

  Сподели
323