Нюкасъл може да бъде принуден да продава топ играчи


Н. Гавазов

Нюкасъл може да бъде принуден да продава топ играчи

Нюкасъл може да бъде принуден да продаде своите топ играчи, след като клубът от "Сейнт Джеймсис Парк" отчете загуба от £73.4 милиона през миналия сезон.

Чрез Суверенния фонд на Саудитска Арабия Нюкасъл има един от най-богатите собственици на футболни клубове в света, но правилата за финансов феърплей възпират инвестициите в "свраките".

Между 1 юли 2022 г. и 30 юни 2023 г. Нюкасъл е спечелил £250,3 милиона - £70,3 милиона повече, отколкото през предходните 12 месеца. Крайният баланс след данъците обаче е отрицателен.

А ако вземем предвид предишния сезон, тогава загубата на Нюкасъл за последните две години надхвърля 150 милиона паунда. Лимитът на загубите във Висшата лига за период от три години обаче е само 105 милиона паунда.

Според The ​​Independent в настоящата ситуация Нюкасъл е принуден да обмисли продажбата на най-добрите си играчи, включително Свен Ботман, Луис Майли, Шон Лонгстаф, Александър Исак и Бруно Гимараеш. Договорът на последния предвижда клауза за компенсация от 99 милиона паунда.

"Трудно е да се мисли хипотетично, но ако ни предложат £1 милиард за един от тези играчи, никой няма да спори, че би имало смисъл.

Ще вземем всяко решение въз основа на средносрочните и дългосрочните интереси на клуба. Трудно е да говорим за конкретни играчи, но мога да кажа, че понякога трябва да търгуваме играчи, ако искаме да стигнем до мястото, където искаме", заяви главният изпълнителен директор на Нюкасъл Дарън Ийлс.

  Сподели
329