Алърдайс нападна правителството


Н. Гавазов

Алърдайс нападна правителството

Сам Алърдайс е убеден, че английският футбол страда, тъй като децата не спортуват достатъчно в училищата. Мениджърът на Уест Хем заяви също така, че футболът е „подкопаван" от решенията на консервативното правителство на Маргарет Тачър. Според него, последиците от това са „по-малко качествени играчи" и „нездравословни" младежи. Това от своя страна подтиква клубовете да подписват с деца още в ранна възраст.

„Откакто Маргарет Тачър забрани допълнителното заплащане на учителите за тренировки след училище, във всички спортни дейности сме намалили конкурентноспособността си. Истина е, че Тачър уби футбола, в това няма никакво съмнение", убеден е Алърдайс.

„Това е игра за работническата класа, но само в частните училища децата имат възможност да спортуват - дори тогава много от тях не играят футбол, а ръгби. Нашият младежки треньор - Тони Кар, се бори да намери новите Фърдинанд и Лампард с една ръка вързана зад гърба му и никой няма представа пред какви трудности е изправен не само той, а всички като него. Но докато се събудим и осъзнаем колко важен е спортът за децата ни, ще бъде твърде късно да поправим щетите", обяснява мениджърът на Уест Хем.

През декември Консервативното правителство прие план за спортните дейности, според който държавата ще отпусне 65 милиона паунда за насърчаване спортните дейности в училищата. Образователният секретар Майкъл Гоув заяви, че ще бъдат предоставени допълнителни 47 милиона паунда.

 

  Сподели
87