Експерт: Челси и Ман Сити могат да бъдат изключени от ВЛ


Н. Гавазов

Експерт: Челси и Ман Сити могат да бъдат изключени от ВЛ

Челси и Манчестър Сити може да бъдат изхвърлени от Висшата лига заради финансови нередности.

В петък бе обявено, че независим комитет е решил да отнеме 10 точки от Висшата лига на Евертън за нарушаване на правилата за финансов феърплей.

"Карамелите" бяха наказани толкова строго, защото записаха тригодишна финансова загуба от 124.5 милиона паунда срещу таван от 105 милиона паунда.

В същото време все още не е взето решение относно 115-те обвинения, повдигнати срещу Сити от Висшата лига за нарушения на правилата на финансовия феърплей.

Освен това Висшата лига - заедно с УЕФА и ФА - разследват Челси за финансови измами в размер на десетки милиони паунда при предишния собственик Роман Абрамович.

Поне на хартия нарушенията, извършени от Сити и Челси, изглеждат доста по-сериозни и ако се докаже вината и на двата клуба, може да се стигне до тежко наказание.

"Не съм виждал заключението на комисията, но ми се струва, че минус 10 точки за Евертън е сериозно наказание за пряко нарушение на правилата за финансовия феърплей.

Но това предполага, че санкциите срещу Сити (ако бъдат признати за виновни) и сега Челси (ако бъдат обвинени в офшорни плащания) потенциално могат да доведат до изключване от Висшата лига", заяви бившият финансов съветник на Сити Стефан Борсон.

  Сподели
443