Челси рискува отнемане на точки заради финансови нарушения по времето на Абрамович


FUTBOL-TV

Челси рискува отнемане на точки заради финансови нарушения по времето на Абрамович

Английската Висша лига може да отнеме точки от актива на Челси. Причината - нарушения на финансовия феърплей, извършени по време на управлението на руския милиардер Роман Абрамович. Това съобщава британският вестник "Гардиън".

Изданието съобщава за изтичане на файлове, показващи тайни сделки чрез офшорни компании, собственост на Абрамович. Според информацията, трансферите са били предназначени за агента на бившия полузащитник на Челси Еден Азар, партньор на бившия старши треньор на отбора Антонио Конте. Освен това офшорни средства вероятно са били използвани за привличането на бразилеца Вилиан и на камерунеца Самуел Ето'о от Анжи Махачкала.

Абрамович купи Челси през 2003 година за приблизително 140 милиона британски лири от англичанина Кен Бейтс. След като обаче той беше включен в забранения списък на британското правителство през март 2022-а, съветът на Висшата лига го отстрани от управлението на Челси. Клубът беше обявен за продажба през март 2022-а, а два месеца по-късно купен от консорциум, ръководен от американския бизнесмен Тод Бьоли за 4,25 милиарда лири. След закупуването на клуба, консорциумът разкри, че има непълни финансови отчети между 2012 и 2019 година.  

  Сподели
367