Едно артилерийско лято или началото на края (I част)


Н. Гавазов

Едно артилерийско лято или началото на края (I част)

Арсенал през настоящото лято е на път да се сблъска с големи неприятности и този факт не може да бъде отречен и от най-запалените почитатели на лондончани. Всъщност, това ще бъде продължението на един тъжен сезон, като част от една тъжна шестгодишна ера и ако почитателите на английския футбол са следили внимателно развитието на нещата във Висшата лига, можем със сигурност да кажем, че всичко започна от 27 февруари тази година, когато Арсенал загуби насред „Уембли" финала на турнира за Купата на Лигата и по такъв начин изтърва най-леката възможност да се сдобие с трофей от шест години насам. Загуби от отбор, който след три месеца изпадна в Чемпиъншип и когото само преди два месеца бе победил на негов терен с класически резултат.

FUTBOL TV се опитва да даде отговор на един въпрос, който се задава не само от феновете на Арсенал, а и от всички почитатели на английския футбол: Ще се превърне ли лятото на 2011-та в началото на трагедията за клуба от „Емирейтс"?

През първите години след закупването на Челси от Абрамович, почти всички играчи, които преминаваха в отбора на „аристократите" бяха заклеймени с гръмкото „предател" и „изменник". След няколко години нещата се успокоиха, привържениците на клуба се увеличиха двойно повече в сравнение с 1993 година ( а по света повече от осем пъти) и никой не виждаше нещо ненормално да напусне собствения си клуб и да заиграе на „Стамфорд Бридж".

Позната ли ви е тази история уважаеми читатели в сегашните времена? Мисля, че да - отборът, спонсориран от Шейх Мансур купува на килограм скъпи играчи (на които се чуди къде да им намери място, но това е предмет на друг разговор), някои от тях успяват да играят редовно, други не и скоро няма да го направят, но покупките продължават, а конвейера на Манчестър Сити работи.

Преди два дни „гражданите" подписаха с левия защитник на Арсенал Гаел Клиши. Лично на мен този трансфер ми е изключително смешен, защото си спомням гневната реакция на 25-годишния френски национал, когато преди две години Адебайор напускаше „Емирейтс": „Ако един футболист мисли само за пари, а не за това да играе за велик клуб и да бъде уважаван като футболист, рано или късно се озовава в Манчестър Сити. Не е хубаво да играеш за средняк, само заради едни хонорари".

Това беше преди две години. Какво се промени за това време? Сити ли вече е голям клуб или Арсенал престана да бъде такъв? Според мен, трансферът на Клиши е много точен пример на това, че схемата на Венгер не работи. Френският специалист вече няколко години се опитва да ни убеди, че подготвя шампионски отбор и възпитава млади футболисти, но мениджърът на „артилеристите" ми се струва, че по-скоро подготвя играчи за други отбори, в които желанието и възможностите за титли са по-големи от тези на клуба от „Емирейтс"....

Хубаво нещо е историята и искрено се надявам, че всички си спомнят трансферната сага около преминаването на Ашли Коул в съперника Челси през 2005-2006 година. Нека оставим настрана факта, че лиценза на Джонатан Барнет бе отнет за 18 месеца, Моуриньо и Челси бяха глобени, а „аристократите" в крайна сметка платиха за Коул само 5 милиона паунда от исканите от Арсенал 25 (не забравяйте, че Челси предлагаше 16!!).
Болезнените събития от онова време всъщност показват едно просто и елементарно нещо: когато един играч не вижда перспективи, той си тръгва. Дали Клиши не смята, че с Манчестър Сити няма по-големи шансове да спечели нещо, отколкото с Арсенал, който явно тъпче на едно място? Аз мисля - да!

Мисля си също така, че французинът не е едно от онези впечатляващи имена от отбора на Арсенал, като например Насри, Фабрегас или Ван Перси. Но нека не забравяме, че позицията на която играе Клиши е една от най-дефицитните в света и добрите футболисти на този пост се броят на пръсти ( за мен това са Евра, Коул, Коентрао и Марсело). А какво направи Венгер - продаде на конкуренцията изпитан и проверен играч. Сега трудно можем да кажем, че Траоре или Силвестър ще заместят успешно Гаел, а някой би ме опонирал, че Кийрън Гибс ще израсне - може би, но Венгер вече няма време, защото отбора се разпада. По-важното е, че тим с шампионски манталитет не губи основните си играчи.

Всъщност, мениджърът на „артилеристите" не е единственият виновник за ситуацията. Нека не забравяме, че в отбора на Арсенал няма толкова рязко разделение на играчите по размера на заплатите, а принципа на самозадоволяването лежи в основата на съществуването на клуба. Само, че крайно време е борда на директорите да разбере, че този бизнес модел прави отбора неконкурентноспособен, защото много по-просто щеше да бъде, ако бъде предложено на атакувания от конкуренцията футболист възнаграждение, аналогично на това в другия клуб....

Какво ще се случи оттук до края на трансферното лято 2011 едва ли някой може да каже. Може би Сити ще се опита да продаде Коларов, след като на негово място пристига Клиши. А може и да не го направи. По-важен обаче е другият въпрос - какво ще предприеме Венгер, за да задържи Фабрегас и Насри и какво ще направи французина, за да компенсира липсата на ляв защитник? Защото новият сезон чука на вратата и ако не последва светкавичен отговор на тези два въпроса, нищо добро не очаква отбора, който завърши без загуба кампанията си през 2003/04. И крахът през изминалата година, съчетан с настоящото загубено лято може да постави началото на трагедията за един наистина велик клуб.

 

  Сподели
251