Андре Вилаш Боаш или новата ера за Челси


Н. Гавазов

Андре Вилаш Боаш или новата ера за Челси

Челси заплати 15 милиона евро за да бъде разтрогнат договорът между Порто и Вилаш-Боаш и в крайна сметка това, за което се говореше от един месец е факт - младият португалец се завръща в отбора, с който вече работеше, но сега в качеството си на мениджър - далече от Моуриньо, на когото беше дясната ръка на „Стамфорд Бридж" и още по близо до Абрамович....

Tази история ми се струва, че вече сме я слушали. Приказката за Малечко-Палечко, който побеждава грандовете в европейските турнири завършва точно по този начин - обидно. Порто вече няма да бъде фактор в Шампионската лига, както се смяташе допреди време, а в мача за Суперкупата на Европа - още по-малко, въпреки заканите на Хълк, че той и съотборниците му знаят как да се справят с Барса - но това беше по времето, когато на „Ещадио до Драгао" имаше един млад човек, който с ентусиазма си заразяваше хората около себе си....преди този млад човек да бъде купен. Практиката показва, че когато един лидер си тръгне, в най-добрите играчи изчезва стимула. За това, нека благодарим на Челси за сагата с търсенето на нов мениджър и да се подготвим за още по-горещо лято - това на лова на „дракони".

Такава за жалост е реалността - парите побеждават и всичко зависи от количеството приятно шумолящи хартиени аргументи. Ситуация, от която умело се възползва президента на Порто, прибирайки 15 милиона за своя вече бивш треньор. Ситуация, от която отказа да се възползва Интер, проявявайки здрав разум. И ситуация, при която Вилаш-Боаш се оказа в сърцето на родината на футбола. Където трябва да посрещне високите претенции на собственика Роман Абрамович, който продължава да сънува Шампионска лига повече от всеки друг.

Точно както Моуриньо направи, пристигайки от Порто през 2004 година, очакванията са Боаш да доведе със себе си две от звездите на „драконите" - Фалкао и Моутиньо. И тук свършват приликите между двамата. Разликата между сегашния наставник на „сините" и онзи преди седем години е, че новият мениджър не казва „аз съм Специален" и се опитва да ни убеди, че на „Стамфорд Бридж" се извършва еволюция, а не революция.

„Карло е оставил в този клуб много важни неща и ние искаме да продължим да изграждаме оттам, откъдето той е достигнал. Няма да предприемаме и някакви радикални действия. Искам всички да бъдем заедно в този проект и да продължим великолепната работа на Карло", заяви Боаш.

Оттук нататък 33-годишният специалист ще трябва да се справи с много неща, ако иска наистина да постигне успех. Едното е да се отърси от сянката на своя учител, защото призрака на Моуриньо ще го преследва винаги - включително и ако беше отишъл в Италия. Другото е да влезе под кожата на лидерите, защото макар и да не е непознат за Тери, Лампард и Дрогба, Боаш може да бъде подложен на натиск от страна на футболистите заради своята възраст, липсата на успехи като играч и заради неопитността си. И третото - най-трудното: да поиска имунитет за определен период от време и пълна свобода на действията си за да работи спокойно.

Каквото и да се случи обаче, в Челси започва нова ера. И всички вече очакват с нетърпение началото на новия сезон в английската Висшата лига, който обещава да бъде отново вълнуващ. А най-важната задача пред „новия Моуриньо" ще бъде да победи всички. Това е задачата пред всеки мениджър на Челси. А дали Боаш ще се справи? Предстои да видим.

 

  Сподели
172