Британското правителство е било заинтересовано от продажбата на Нюкасъл


Н. Гавазов

 Британското правителство е било заинтересовано от продажбата на Нюкасъл

Британското правителство е било заинтересовано от продажбата на Нюкасъл на саудитски купувачи.

Според The ​​Athletic евентуалният провал на сделката се е разглеждал от правителството на Обединеното кралство като "непосредствена опасност“ за отношенията със Саудитска Арабия и държавите от Персийския залив.

59-те страници имейли между правителствени служители, получени от The Athletic, също предполагат, че Министерството на външните работи на Обединеното кралство е искало да помогне за подобряване на имиджа на Саудитска Арабия. Главният стратегически съветник на тогавашния премиер Борис Джонсън дори се е опитал да намери "високопоставен представител", който би могъл да пренесе интересите на правителството във Висшата лига. Очевидно този представител е бил Джери Гримстън от Министерството на международната търговия.

Заслужава да се отбележи, че през 2018 г. британското правителство сключи стратегическо партньорство със Саудитска Арабия. Суверенният фонд на Саудитска Арабия (PIF) възнамерява да "насочи 30 милиарда долара преки инвестиции за 10 години към Обединеното кралство“.

По-рано се появи информация, че председателят на PIF уж се е свързал с Джонсън и е предупредил за възможни икономически последици за Обединеното кралство, ако Висшата лига се съпротивлява на поглъщането на Нюкасъл.

Британското правителство заяви, че не е участвало в продажбата на Нюкасъл.

  Сподели
361