По стъпките на Абрамович


Н. Гавазов

  По стъпките на Абрамович

Началото на този сезон донесе много сензации и изненади за феновете на Челси. През септември лондонският клуб, който от май 2022 г. се управлява от консорциум, ръководен от американеца Тод Боели, взе може би първото кадрово решение, което получи широк отзвук във футболните среди - Томас Тухел бе уволнен от поста мениджър на отбора.

И ако раздялата с германския специалист донякъде може да се отдаде на желанието на новите собственици да поставят начело на отбора избран от тях треньор, а не на предишното ръководство, за което се появи удобна причина под формата от неуспехи в началото на сезона, то пристигането на мястото на Тухел на доста скромния Греъм Потър от Брайтън се оказа второто резонансно решение на Боели и неговите партньори.

47-годишният Потър никога преди Челси не е бил треньор на отбор, който да може да достигне статуса на "сините". Така, както отбелязаха английските наблюдатели още през септември, на Боели и лондонския клуб не им пукаше за негласното правило, което съществува през последните години за грандовете  във Висшата лига - да назначават за мениджър специалист, който има широка клубен опит или който е постигнал осезаем успех в чужбина. В резюмето на Потър нямаше нито едно от двете, но това не попречи на Греъм да получи петгодишен договор с Челси на стойност £12 милиона на сезон.

Бе ясно, че пристигането на Потър в Челси носи невероятен риск, който новите собственици на клуба решиха съзнателно да поемат, опитвайки се да изненадат английската Висша лига с дързостта на своите планове и действия. В Брайтън Греъм дори не се доближаваше до толкова висока "летва на очакванията“, която моментално бе поставена пред него и помощниците му в Челси. Освен това, по време на цялата си треньорска кариера, преди да работи със "сините", Потър бе похарчил само £82 милиона на трансферния пазар, което е по-малко, отколкото само през този януари, като се вземат предвид всички бонуси и допълнителни плащания, които лондончани са платили само за крилото на Шахтьор Михайло Мудрик (около 88 милиона паунда).

Очевидно е, че нивото на стрес на "Стамфорд Бридж" ще е огромно. В същото време нямаше никаква причина Потър да откаже оферта от Челси. Освен отлична заплата, Греъм в Лондон получи и възможност за кариерно израстване, защото успехът в Брайтън бе това, от което наставникът се нуждаеше, за да направи крачка напред във времето. А и това е логично за всички треньори - да се придвижват от по-скромния към по-големия клуб. Следователно Челси не може и не може да има претенции към Потър по отношение на самочувствието. Специалистът направи абсолютно всичко, което можеше. В крайна сметка той не е магьосник и се казва Греъм, а не Хари...

Изглежда, че това се разбира добре в самото ръководство на Челси. Както и фактът, че основното предимство на Потър, което той преди това успя да демонстрира в цялата си слава в Йостерсунд и Брайтън е способността да работи за бъдещето, тоест "в дългосрочен план“. Греъм не случайно бе назоваван в пресата "мениджър на проекти". Той си спечели това прозвище със системна и структурирана работа, насочена към постепенно подобряване на резултатите на отбора, за да достигне своя връх след определен период.

И първите изявления, които бяха направени от ръководството на Челси след идването на Потър, показаха, че Греъм, поне през този сезон, ще има неизчерпаем кредит на доверие и че специалистът няма да загуби позицията си, дори ако "сините" завършат извън топ 4 и няма да се класират за Шампионска лига. Дори тогава подобни думи предизвикаха само саркастична усмивка у закоравелите скептици, но като цяло изглеждаха абсолютно логични - в крайна сметка Потър бе лишен от възможността да изкара предсезонната подготовка с Челси и пълноценно да се изисква след осем месеца сътрудничество (през май) би било върха на безразсъдството, особено като се има предвид дългосрочният договор, сключен с Греъм.

Тод Боели наистина се отличаваше значително от повечето си колеги от топ клубовете в английската Висша лига - със своята откритост и желание да бъде различен. Но това не продължи дълго... В началото на април, веднага след сензационното домакинско поражение от Астън Вила (0:2), босът на "сините" сякаш напълно се предаде и се отдалечи от всички онези принципи, които бяха декларирани на началото на привидно обещаващото сътрудничество с Потър. Греъм бе уволнен, а официалното комюнике, издадено по този повод, съдържа ключовата фраза, която обобщава работата на Потър в Челси с удебелен ред - "всички сме разочаровани от този резултат".

Според британски инсайдери, решението за уволнението на Потър е взето от управленския екип на Челси, ръководен от Боели, но след силен натиск от страна на Пол Уинстенли (директор на Global Talent and Transfers) и Лорънс Стюарт (технически директор), които категорично са настояли за уволнението на  Потър. Твърди се, че именно последните двама са станали основната движеща сила, която провокира клуба да се съгласи на предсрочно прекратяване на сътрудничеството с Потър.

За по-голямата част от играчите на първия отбор на Челси решението на ръководството да уволни Потър е дощло като пълна изненада. Според The ​​Telegraph играчите са били хванати неподготвени, когато са научили за уволнението на мениджъра от изявление на официалния уебсайт. След това много от тях "започнали да се обаждат на своите агенти, опитвайки се да разберат какво ги очаква в близко бъдеще".

Очевидно е, че уволнението на Потър не е обмислено и в него има хаотичност, като това се изрази и във факта, че Челси няма готов кандидат за заместник на английския специалист. Временен мениджър на лондончани в близко бъдеще ще бъде бившият помощник на Греъм, 42-годишният испанец Бруно Салтор, който призна, че никога не е редил състав по-рано.

Като цяло, решението за уволнението на Потър е първото фиаско на Тод Боели в Челси по отношение на управленската проницателност и обща логика на действията. Не е случайно, че легендарният бивш футболист на Ливърпул и Англия, а сега телевизионен експерт Джейми Карагър вече успя да се пошегува с основната фигура на сините, който написа в Туитър следното: "Тод каза че ще бъде различен от Роман [Абрамович]. Съчувствам на Греъм Потър, но бе неизбежно. Не можете да смените Тухел с Потър. Нелепо решение за стартиране".

Боели уволни двама мениджъра на Челси за по-малко от година. Разбира се, американецът все още е доста далеч от "постиженията" на Абрамович в това отношение, но и видяното до тук ни дава основание да не виждаме балансирана стратегия на клуба, а това няма как да не се отрази на спортните резултати.

"Треньорите са във водовъртеж. Уволненията се случват все по-често, защото във Висшата лига са заложени много пари", това пък е обяснението на мениджъра на Уест Хем Дейвид Мойс. И може би тук се крие разковничето на всичко...

  Сподели
1306