Клатенбърг поиска сурово наказание за Митрович


Н. Гавазов

Клатенбърг поиска сурово наказание за Митрович

Бившият съдия от Висшата лига Марк Клатенбърг призова ФА да накаже строго нападателя на Фулъм Алкесандар Митрович за атаката срещу Крис Кавана в мач за ФА Къп срещу Манчестър Юнайтед.

Припомняме, че Митрович получи директен червен картон от Кавана, защото бутна съдията с лакът. Асоциацията вече повдигна своите обвинения срещу Александър, отбелязвайки, че стандартната дисквалификация би била "очевидно недостатъчна“.

Клатенбърг отдавна вярва, че ФА трябва да бъде по-твърда към онези, които атакуват вербално или физически съдиите, защото проблемът е проникнал във всяко ниво на английския футбол.

"През януари 2002 г. реферът Анди Дърсо беше яростно нападнат от Рой Кийн, подкрепян от Джап Стам и Райън Гигс за първата дузпа срещу Манчестър Юнайтед на Олд Трафорд в лигата от шест години.

По това време ФА се опита да се консултира с капитаните на клубовете, вярвайки, че само те могат да говорят със съдиите.

Идеята се разпространяваше, въпреки че, разбира се, никога не беше записана във футболните правила. И все повече се усещаше, че уважението към съдията в английския футбол излита през прозореца.

Реферите биват обиждани всяка седмица – и Александър Митрович е просто пресен пример. Проблемът, който възникна на най-високо ниво, проникна до самото дъно на футбола.

Майкъл Оливър показа червен картон на Анхел Ди Мария при загубата от Арсенал за Купата на Англия през март 2015 г., защото играч на Манчестър Юнайтед го сграбчи отзад. Оливър бе похвален за реакцията си и Крис Кавана също трябва да бъде поздравен, че се справи с Митрович.

Веднъж  Джон Микел от Челси скочи върху мен в съдийската стая на "Стамфорд Бридж". Той извика, че иска да ми счупи краката и беше дръпнат назад от Роберто Ди Матео и Еди Нютън.

В крайна сметка Микел получи наказание само от три мача за този инцидент. Помислих си: "Шегувате ли се с мен във ФА? Той трябваше да бъде отстранен до края на сезона, ако не и повече".

Митрович не бе толкова агресивен като Микел, но той използва физическа сила срещу Кавана. Сега ФА трябва да използва това и да даде пример на другите.

Реферът трябва да бъде уважаван на най-високо ниво, защото в противен случай той засяга това, което се случва на най-ниското ниво“, пише Клатенбърг в колоната си в Daily Mail.

  Сподели
381