Историческият разгром


Н. Гавазов

Историческият разгром

Ливърпул победи Манчестър Юнайтед с неочаквания резултат 7:0, нанасяйки най-голямата загуба на историческия съперник в ерата на Висшата лига. По дубъл оформиха Мохамед Салах, Коди Гакпо и Дарвин Нунес, а Роберто Фирмино се отличи един път. Така "червените" продължиха безпогрешната си серия до 5 мача и с 42 точки заемат пета позиция в таблицата за класиране. Манчестър Юнайтед с 49 пункта е трети.

FUTBOL TV обобщи реакцията на спортните средства за масова информация на Острова относно адският прием, който Ливърпул организира на своя конкурент, така че да се стигне до неговия исторически разгром.  

 

Червените дяволи" в ада

Авторът на The Telegraph Джейсън Барт съчувства на Манчестър Юнайтед, страхувайки се, че такова унизително поражение може да провали сезона на Манчестър Юнайтед.

"Ливърпул бе на седмото небе. Манчестър Юнайтед бе в ада. Пълен, всепоглъщащ ад за "червените дяволи". Има поражения, които са толкова травматични, че разяждат самата същност на отбора, клуба и цялата организация. Не само резултатът или стилът, в който е загубен мачът, но и кой противник е победителят.

 Това може да ги разтърси из основи и Юнайтед трябва да внимава.

Те чувстваха, че са достигнали своя връх през миналия сезон с обща загуба от Ливърпул с 9:0  в два мача от Висшата лига, но същият резултат бе почти повторен в един необикновен двубой. Под ръководството на Ерик тен Хаг те очевидно са на прав път, но загуба като тази може да провали сезона им. Това бе толкова жестоко. Това бе толкова неудобно. Това бе – потенциално – много разрушително. Основният тест е как реагират сега и как, разбира се, Ливърпул ще продължи да играе. Къде бе този отбор през целия сезон? Не може да става въпрос само за контузии.

Каквото и да се случи, ще остане в паметта за дълго време, ясно е, че тази забележителна победа ще бъде използвана от Ливърпул, за да троли Юнайтед за десетилетия напред. Ще бъдат отпечатани фланелки и ще бъдат направени мемета и гифчета. Каквото и да постигне Юнайтед до края на този сезон, как може да оцелее? И преди са губили със 7:0. Но това бе преди почти век. И никога не са губили толкова много от Ливърпул.

В края на мача Юрген Клоп отклони покана от ликуващия "Коп" да вдигне юмрук в знак на ликуване, а вместо това се разходи по терена. Изглеждаше така, сякаш той имаше собствена игра. Все още няма какво да празнува, въпреки че Ливърпул се изкачи до петото място и ако спечели отложения си мач, ще се изкачи над Тотнъм в челната четворка и ще се класира за Шампионска лига, което доскоро изглеждаше невероятно".

 

Няма гордост, няма борба

Авторът от Guardian Дейвид Хитнър е изненадан от липсата на воля в представянето на Манчестър Юнайтед през второто полувреме и похвали нидерландския новак в Ливърпул Коди Гакпо.

"Смешно е да се каже, но Юнайтед се чувстваше комфортно до 43-ата минута. Тогава изключителният Коди Гакпо отбеляза първия гол. Тен Хаг искаше да подпише с нидерландския нападател през януари, само за да може играчът да избере "Анфийлд". Тен Хаг, който в крайна сметка нае Ваут Вегхорст от Бърнли, не искаше по такъв начин да бъде потвърдено, че първият му избор е правилният.

Капитулацията на Юнайтед през второто полувреме бе тотална и позорна, липсваха лидери на отбора, всички сякаш се бяха предали. Нямаше гордост, нямаше борба, нямаше възмездие и Ливърпул ги разкъса. Въпреки всички неуспехи, отборът на Юрген Клоп като цяло е добър у дома този сезон, а в неделя те бяха на различно ниво. Те бяха всичко, което Юнайтед не бе през второто полувреме, което завинаги ще остане в сърцата на феновете им – бързи, решителни и безпощадни.

Когато Гакпо бе сменен в 79-ата минута, той получи овации. Дотогава той отбеляза втория си гол, най-добрият от седемте, деликатно вкара топката в мрежата, след като Мохамед Салах измами Лисандро Мартинес. Дарвин Нунес и Салах също отбелязаха по един дубъл, а разгромът бе завършен от резервата Роберто Фирмино, който простреля Давид де Хеа след пас на Салах.

Фен изтича на терена, за да се присъедини към празненствата и, преследван от стюардите, се подхлъзна и се блъсна в група играчи на Ливърпул, като едва не нарани Анди Робъртсън и резервата Къртис Джоунс. И това не бе най-фарсовият момент в мача. Фенът получи яростна забележка от Клоп, докато го отвеждаха.

Ливърпул винаги е завършвал в зоната на Шампионска лига през всички сезони под ръководството на Клоп, за това те не могат да си представят, че няма да участват в следващия тираж на турнира. Тъй като титлата вероятно е недостъпна за Юнайтед, имаше аргумент, че този мач е по-важен за домакинския отбор. И те излязоха да играят, както и се случи".

 

Лошата защита на Юнайтед

Авторът на Athletic Даниел Шелдън е шокиран от лошото представяне на защитниците на Манчестър Юнайтед

"Трябва да отдадете заслуженото на Робъртсън, че преряза защитата на Юнайтед наполовина с брилянтния първи гол, но не е като Варан и Фред да се опитат героично да спрат Гакпо да отбележи в 43-ата минута.

Фред се премести, за да затвори и пресече подаването на Робъртсън, само за да остави зейнала дупка за защитника на Ливърпул да прокара топката. Това накара Варан да се бори да стигне до Гакпо в наказателното поле. Играч с неговия опит и умения трябваше да предвиди този режещ пас, преди да бъде направен ударът.

Защитата на Юнайтед не се подобри след почивката и Нунес се възползва. Шоу даде топката, Каземиро бе изхвърлен встрани, а опитите на Варан да скъси дистанцията останаха неефективни. Ливърпул вкара третия си гол при контраатака, при която Салах напълно надигра Лисандро Мартинес, преди да подаде към Нунес, който завърши от плътен ъгъл.

Четвъртият гол бе комичен и показателен за отбор, който бе загубил всякакво чувство за дисциплина. Ливърпул отново контраатакува и Салах успя да вкара от непокрита позиция в наказателното поле. Петият гол на Ливърпул накара много фенове да напуснат "Анфийлд". Нунес се настани между Варан и Диого Далот и с глава прати топката покрай Давид де Хеа.

Защитата на Манчестър Юнайтед се влоши, когато не успя да изчисти топката, което доведе до втория гол на Салах и шестия на Ливърпул. По времето, когато Ливърпул добави седмия си гол - чрез Фирмино - цялата концепция за защита беше изчезнала".

 

Страх и гняв доведоха Ливърпул до рекорден разгром на  Манчестър Юнайтед

Авторът на Daily Mail Оливър Холт прави парадоксално заключение за причините за толкова голяма победа на мърсисайдци над основните им съперници.

"Ливърпул се опасяваше, че ренесансът на "Олд Трафорд“ този сезон ще отбележи нещо повече от още една лъжлива зора за Манчестър Юнайтед. Имаше опасения, че след десетилетие на депресия вятърът отново ще напълни платната на Юнайтед. Имаше опасения, че след толкова много трансфери на самонадеяни звезди и неуспешни наемания на мениджъри, Манчестър Юнайтед най-накрая се оправи. Имаше страх, че Юнайтед ще ги изпревари отново.

Страхът владееше Ливърпул, когато наближаваше този мач. Страх и спотаена мъка от сезон, пълен с разочарования, поражения и съмнения. И увереността, заменена от несигурност. Страх, че ерата на Юрген Клоп е приключила. Страх, че цялата слава от последните няколко години е свършила и че други, включително Юнайтед, се нареждат да ги стъпчат в мръсотията.

И имаше още нещо в Ливърпул. Имаше ярост. Имаше бурно отхвърляне на този залез. Ярост, че ги отписват и не ги уважават. Ярост, че бяха наречени твърде стари. Гняв от критиките към играчи, които са спечелили Шампионска лига и Висшата лига през последните няколко години и които все още не са готови да отидат в кулоарите.

И в 90 минути от този футболен мач, целият този страх, целият този гняв, цялата тази история между тези два клуба, всичките им години на съперничество, тормоз един друг и мразене един друг, се събраха и избухнаха, за да създадат най-невероятния и неочакван резултат в историята на титаничната конфронтация между двата най-успешни клуба в английския футбол.

Това поражение със 7:0, това унижение със 7:0, бе най-лошото поражение, което Юнайтед някога е понасял. Те губят със 7:0 от Уулвс през декември 1931 г., със 7:0 от Астън Вила през декември 1930 г. и със 7:0 от Блекбърн Роувърс през април 1926 г. Но нито едно от тези поражения не бе от Ливърпул. Загуба със 7:0 от Ливърпул влошава нещата. Много по-зле е.

Е, за Ливърпул едва ли всичко може да бъде още по-добре. В разгара на техния празник Мо Салах вкара втория си гол за вечерта и своя 129-и за Ливърпул, което го направи рекордьор на клуба във Висша лига, надминавайки отметката, поставена от великия Роби Фаулър. Дубъл на отличния Коди Гакпо, два на Дарвин Нунес и финален от Фирмино допълваха празника. Победата вдъхна нов живот на новия сезон на Ливърпул, върна гордостта им и им даде нова надежда, че могат да си гарантират класиране за Шампионска лига".

 

Тен Хаг пострада заради рядка тактическа грешка

Кореспондентът на ESPN Марк Огдън смята поражението от Манчестър Юнайтед на "Анфийлд" за треньорска грешка на нидерландския специалист.

"Ерик тен Хаг с право заслужи похвала този сезон за това как трансформира Манчестър Юнайтед с тактическата си осведоменост и способност да взема решения от тъчлинията, но на "Анфийлд" той направи тактическа грешка, която му струваше скъпо. Започвайки с Маркус Рашфорд като самотен нападател, Бруно Фернандеш отляво и Ваут Вегхорст като номер 10, мениджърът на Юнайтед спаси Ливърпул от провал, по-специално като позволи пропуските на Трент Александър-Арнолд в защита да останат ненаказани.

Фернандеш е натурален плеймейкър и португалският национал е най-подходящ за тази роля, като създава шансове за тези пред него. Но му липсва темпото да играе на крилото и присъствието му на тази позиция означаваше, че Александър-Арнолд имаше един от най-лесните си мачове за сезона. Ако Рашфорд играеше там, това би принудило Александър-Арнолд да се справи с някой, който тича срещу него в пространство, което той често оставя зад себе си.

И въпреки че Вегхорст бе играл на тази позиция преди, използвайки нидерландския нападател на тази позиция, Тен Хаг отстрани Фернандеш от мястото, където можеше да бъде най-ефективен.

Освен това нямаше никаква логика в тактиката на Тен Хаг. Това направи Юнайтед по-малко ефективен и даде на Ливърпул неочаквания бонус да улесни защитата на домакинския отбор. По времето, когато Тен Хаг промени подхода си през второто полувреме, вече бе твърде късно, тъй като Юнайтед губеше с 3:0 и вървеше към още по-голямо поражение.

Може би поражението в крайна сметка ще помогне на Тен Хаг. Някои от слабостите на неговия отбор бяха разкрити на "Анфийлд", а именно липсата на подходящ централен нападател и надежден десен бек, така че може би това ще върне Юнайтед към реалността, за да разсее свръхоптимизма на новата ера в клуба".

 

Какъв глупак е този Фернандеш

Сътрудникът на Daily Mail Иън Лейдиман гневно критикува представянето на Юнайтед на "Анфийлд", преминавайки през личностите и откроявайки капитана на отбора.

"Това беше резултат и игра, взета направо от трудните ранни дни на Тен Хаг на "Олд Трафорд". Загубата с 4:0 от Брентфорд и поражението с 6:3 от Манчестър Сити бяха трамплинът за първите опити на Тен Хаг да изведе клуба си от тъмнината към светлината.

Мислехме, че всичко е в миналото. Мислехме, че дисфункционалността, слабостта и отказът от поемане на лична отговорност изчезнаха с Кристиано Роналдо в първите дни на зимата. Но ето, че от нищото, на фона на дълга поредица от победи, прогресивният футбол, целият ужас, цялата тази неописуема глупост изплува изведнъж като нечистотия.

Юнайтед бе ужасен. Може би се разбира от само себе си. Може би е невъзможно да загубиш със седем гола и да намериш нещо положително. Но все пак има усещането, че това е демонстрация на нещо, което не е съвсем наред в сърцето и душата на отбора на Тен Хаг. В известен смисъл това беше нещо повече от футбол.

Всички предупредителни знаци бяха там. Давид де Хеа хленчи на Лисандро Мартинес след отбелязването на първия гол. Младият бразилец Антони (голове този сезон: шест) маха гневно на Маркус Рашфорд (голове този сезон: 22), след като той загуби топката и реши да не се бори, което в крайна сметка доведе до четвъртия гол.

И все още не сме говорили за капитана Бруно Фернандеш. Португалецът е талантлив. Но той също така е шут. Великите капитани на Юнайтед през годините - като Кийн, Робсън, Кантона, Брус - не винаги са блестяли. Никой не е перфектен. Всеки е имал лоши дни. Но капитанската лента носи със себе си отговорността да водиш, да даваш пример, да държиш главата си високо.

Фернандеш не показа абсолютно нищо от това на "Анфийлд". Най-забележителният му принос към играта не дойде от краката му, а от устата му. В редовното време той все още спореше, този път с вратаря на Ливърпул Алисон Бекер.

Преди това в крайна сметка той принуди Ибрахима Конате да го фаулира, след което симулира контузия, държейки лицето си, въпреки че съперникът го удари в гърдите. Странно, че не получи картон. Не по-малко удивително беше, че Тен Хаг го задържа на терена през пълните 94 минути".

 

Победител: Дарвин Нунес

Авторите на Goal традиционно определят победителите и губещите в последния мач, а нападателят на Ливърпул попадна в първата категория.

"Ако сте гледали първите 45 минути от мача срещу Манчестър Юнайтед и бъдете помолени да оцените представянето на Дарвин Нунес, думата "дървен“ със сигурност ще бъде използвана. Уругваецът изглеждаше странно летаргичен в мач, който поне за известно време бе напрегнат и можеше да се люлее в двете посоки.

Но каквото и да беше смесено в матето, което той изпи на полувремето, трябва да е подействало, защото през второто полувреме нападателят на "червените" бе неузнаваем и от гледна точка на Юнайтед неудържим.

Двата му гола, и двата с глава, го доведоха статистиката му до 14 за сезона. "Анфийлд" го обича, отговаряйки на неговата енергия, работна етика и умения. Изглежда и тук му харесва, хранейки се с енергията и подкрепата на публиката.

Началото на кариерата му при Червените не бе от най-лесните, но Нунес ясно показва защо Клоп бе толкова нетърпелив да го доведе в Мърсисайд. Сега той изглежда като играч, около когото можете да изградите славно бъдеще. Едно е сигурно; тези, които го определят като "скапания Анди Керъл", трябва да напишат друга песен!".

  Сподели
1233