Стейвли обясни защо саудитците са купили Нюкасъл


Н. Гавазов

 Стейвли обясни защо саудитците са купили Нюкасъл

Съсобственикът на Нюкасъл Аманда Стейвли обясни защо Суверенният фонд на Саудитска Арабия (PIF) купи "свраките", а не някой от големите шест клуба.

Манчестър Юнайтед и Ливърпул бяха обявени за продажба този сезон. Носят се и упорити слухове, че Тотнъм търси щедър инвеститор.

Въпреки това Стейвли, която притежава 10% дял в Нюкасъл, е уверена, че саудитците не съжаляват за инвестицията си в клуба от "Сейнт Джеймсис Парк", която им струва 10 пъти по-малко, отколкото биха стрували Юнайтед или Ливърпул.

"Когато се насочихме към Нюкасъл, бяхме много ясни, че искаме клуб със страстни фенове. Получихме това, което търсихме. Също така искахме клуб на достъпна цена, защото ние (Стейвли и нейният съпруг Мехрдад Годуси) сме партньори на PIF.

Ние не сме толкова богати. Ние сме беден партньор и това помага при вземането на много решения.

Не купихме големите Тотнъм, Челси, Ливърпул. Аз съм голям фен на Ливърпул и сме се опитвали да ги купим в миналото, но отидохме на мач на Нюкасъл и си казахме "защо да харчим милиарди, когато мога да получа Нюкасъл за £350 милиона?".

Може ли PIF да продаде Нюкасъл и да купи някой голям английски клуб? Не, не мисля така. Не мога да говоря за PIF, но не го очаквам. През изминалата година ние преминахме от 11-то място до шанс за влизане в Шампионска лига.

Инвестирали сме £200 милиона нови пари досега. И имаме пет, 10, 15 годишен бизнес план.

Като се има предвид строгостта на правилата за финансов феърплей, трябва да направим всичко възможно, за да увеличим приходите си“, заяви Стейвли.

  Сподели
399