Колко още г-н Боели ?


FUTBOL-TV

Колко още г-н Боели ?

"Колко още г-н Боели?“ – това е въпросът, който се върти в главите на повечето привърженици на Челси в този момент. Загубата от Саутхемптън през уикенда за мнозина изглеждаше като последния пирон в ковчега на Греъм Потър като треньор на "сините“. Представянето на Челси, особено през първата част, беше повече от разочароващо. Дори най-големите песимисти очакваха мача с опашкаря във Висшата лига да се превърне в трамплин за излизане от дъното, в което се намира клубът. Нищо подобно. В играта на отбора липсваше агресия, тактическа идея и кохезия между футболистите.

В понеделник играчите на Челси бяха освободени от тренировка, а междувременно се състоя среща на най-високо ниво в клуба. След нея стана ясно, че загубата от "светците“ няма да е последният, а поредният пирон в ковчега на Потър. Представянето на отбора под ръководството на английския специалист е едно от най-лошите за последните 20 години. Статистиката не лъже. Едва 2 победи в последните 15 мача във всички турнири и 37% спечелени мачове от назначаването на Греъм Потър. Още по-притеснително е и количеството вкарани голове – едва 6 в последните 14 мача във всички турнири.

 

Трябва ли Греъм Потър да бъде сменен ?

Резултатите винаги са най-важният фактор за оценка на един мениджър и очевидно Греъм Потър не се справя в това отношениe. Футболът на Потър в Брайтън се отличаваше с резултатност и разнообразие в атака и именно там се очакваше Челси да се подобри. Въпреки главозамайващите инвестиции в атакуващи футболисти, тактическите решения на Потър не дават резултат към този момент.

Критики към него не липсват и по повод публичните му изказвания и отношенията с играчите. Липсата на агресия и страст, както край страничната линия, така и в комуникацията с журналистите, може да се счете като признак за мекушавост. Съблекалнята на Челси се е доказала като една от най-трудните за управление през годините и феновете се опасяват, че Потър не е способен да бъде лидерът, от когото клубът има нужда.

Особено тревожна е и липсата на ясна идея от страна на Потър как да изглежда Челси на терена. Огромното количество промени в състава, върви ръка за ръка с промени в тактическата постройка, което допълнително затруднява успешното интегриране на големия брой нови попълнения.

Със сигурност, решение за раздяла с мениджъра би било изключително трудно за взимане от ръководството на Челси. От една страна, все още има сериозни съмнения около способността на консорциума да ръководи клуба качествено. Достатъчно е само да погледнем рискованата трансферна политика, грешките с документацията около трансфера на Зиеш в ПСЖ и разбира се назначаването на мениджър с незначителен опит. От друга страна, Челси плати огромна неустойка на Брайтън и подписа дългосрочен договор с Потър. Уволнението му след едва няколко месеца ще е сериозен удар по егото и бюджета на Боели и компания.

Има и солидни доводи в защита на бившия мениджър на Брайтън. В последните 14 мача, в които Челси се разписа едва 6 пъти, статистическият показател за очаквани голове xG показва 16.83. Дори и да не се увличаме по статистическите показатели, трудно можем да виним Греъм Потър, за безобразното количество пропуснати чисти положения от футболистите му в мачовете със СаутхЕмптън и Борусия Дортмунд.

Без съмнение английският наставник пое една от най-трудните работи в световния футбол и то по средата на сезона. Пауза за Световното, 18 нови футболисти, ново ръководство и фенове с огромни очаквания и липса на търпение. Остава въпросът кой би се справил на негово място? Свободните мениджъри от световна класа се броят на пръсти, а проекта на Челси изисква мениджър, който да умее да развива млади играчи, а не да консумира закупени звезди, което стопява списъка с кандидати още повече.

 

Новият Челси

Освиркванията на полувремето и в края на мача на "Стамфорд Бридж" през уикенда, ясно показаха, че феновете на Челси са загубили своето търпение към младия си наставник. Освирквания, които сякаш приканваха Боели и колегите му да вземат мерки. Само преди няколко сезона, при подобен сюжет, лично Абрамович би слязъл в съблекалнята след мача, за да покаже вратата на Потър.

Днес реалността е друга, а сините привърженици преживяват културен шок. Новият Челси ще бъде нов не заради 18-те си нови попълнения, а заради новата култура, която ръководството налага в клуба. Ръководството продължава да вярва в своето дългосрочно развитие  и надеждите са, че търпението им ще се възнагради по пример на модела Арсенал.

Риск, който при евентуален успех ще "превъзпита“ нетърпеливата синя публика и ще носи плодове години наред. При провал, доверието в управлението на Челси ще бъде сериозно засегнато, а клубът е вероятно да влезе в спирала от слаби сезони.

За Челси следват двубои с вечните съперници Тотнъм и Лийдс, а също и мач реванш срещу Борусия Дортмунд в Лондон. В тези мачове Греъм Потър няма да върне доверието на феновете към себе си, но може да започне да лекува раните от разочароващите резултати. До тогава погледите са приковани към ръководството на Челси, а въпросът е  "Колко още г-н Боели?“.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
1255