Клоп спря Гуардиола, двете нули на "Олд Трафорд", лидерството на Арсенал...


Н. Гавазов

Клоп спря Гуардиола, двете нули на

Единадесетият кръг на английската Висша лига приключи и по традиция даде достатъчно поводи за дискусия.

И така, за радост на Арсен Венгер, Ливърпул нанесе първото поражение на Манчестър Сити за настоящия сезон във Висшата лига, Арсенал пък успя да устои на натиска от Лийдс и запази лидерството си, докато невероятното представяне на Кепа Арисабалага и гол от Мейсън Маунт донесоха победа на Челси над Астън Вила.

Предлагаме традиционен преглед на всички най-интересни събития, които се случиха в единадесетия кръг на английската Висша лига.

 

Клоп спря Гуардиола

Е, кой освен Ливърпул може да победи Манчестър Сити? Тази неделя видяхме първото поражение на "гражданите" през настоящия сезон, което е добра новина за феновете на Арсенал по две причини: първо, преднината на "артилеристите" в класирането вече се увеличи до четири точки и второ, почитателите на клуба от "Емирейтс" започнаха да мечтаят.

Що се отнася до самия мач, Ливърпул наистина остана доволен от контраатакуващата си игра. И както и да звучи, контузията и отсъствието на Трент Александър-Арнолд  срещу Манчестър Сити  само донесе полза на отбора - англичанинът е откровено ненадежден напоследък в защита, а надеждната игра в защита беше основната задача за хората на Юрген Клоп през изминалия среща. Което пък може да се счита за успешно изпълнено на фона на крайния резултат.

Преди мача срещу Ливърпул Пеп Гуардиола направи всичко, за да покаже, че все още смята "червените" за най-опасния съперник във Висшата лига за него, въпреки че отборът на Клоп изоставаше с 13 точки от Сити - и испанецът се оказа прав, отдавайки дължимото на мърсисайдци. Впрочем, Клоп не измисли нищо необичайно за мача със Сити, тъй като е отлично запознат с този противник повече от останалите. Няма смисъл да се надяваш да печелиш топката срещу най-добрия атакуващ отбор в света, но може да се възползваш от експлозивната атака на Сити и несъвършената защита, което направи треньорският щаб на Ливърпул.

Отделно трябва да бъде похвален вратарят на Ливърпул Алисон, който пусна дълъг пас на Мохамед Салах и в крайна сметка записа асистенция на сметката си.

Мърсисайдци все още са в средата на таблицата, но по-лошо щеше да е, ако бяха загубили точки, защото тогава щяха да бъдат във втората половина. Сега "червените" са на 6 точки от топ 4, което не е отчайващо, а успехът над шампиона само ще повиши увереността на футболистите.

 

Лийдс създаде големи проблеми на Арсенал

Въпреки прогнозите, че Арсенал ще се сблъска с много проблеми в Лийдс, "артилеристите" се справиха с тях и стигнаха до победа, утвърждавайки се на върха на таблицата след грешка на Манчестър Сити.

Прекъсване на електрозахранването и дузпа на Лийдс през второто полувреме заплашваха да провалят пътуването на Арсенал до Лийдс, но Букайо Сака гарантира, че "артилеристите" напускат Йоркшир в добро настроение, доволни от спечелването на три точки след трудна работа.

Арсенал победи в девет от 10 мача през този сезон, а Манчестър Юнайтед е единственият отбор, който намери начин да попречи на прогреса на лондончани. В нашия случай Лийдс създаде много проблеми както на терена, така и извън него, а такава среща през миналия сезон щеше да завърши с финална загуба на лондончани. Но този отбор на "топчиите" е изграден от здрав материал и продължава да показва, че има много начини да печели точки в трудни мачове.

 

Вила се подобри, но резултати няма

Резултатите на Астън Вила може да раздразнят феновете, но бе изненадващо да чуем недоволството на привържениците на бирмингамци срещу Челси, при положение, че виланите показаха много добра игра за първи път. Феновете обаче могат да бъдат разбрани - те се нагледаха на много посредствени мачове от страна на отбора на Стивън Джерард този сезон, за да повярват в способността му да промени нещата в дългосрочен план.

Впрочем, говорейки за мача между Астън Вила и Челси, първо изниква името на Кепа Арисабалага. Наистина, ако погледнете протокола от мача, можете да видите името на Мейсън Маунт, чийто дубъл донесе трите точки на "сините", но тази победа нямаше да се случи без магическото представяне на испанския вратар. Той може да се нарече главният герой на мача. През първото полувреме домакините доста опънаха нервите на феновете на Челси, но Кепа изигра истински мач на живота си и изглежда вече най-после трябва да влезе в ролята на номер едно в лондонския Челси. Седем спасявания говорят сами за себе си.

Вила от своя страна трябва да започне да печели и то поне един мач убедително, демонстрирайки качествена игра в атака. Подходящи за това са двубоите срещу Фулъм и Брентфорд, които ще решат съдбата на Джерард, но играта, която отборът показа срещу Челси, загатва за способността на футболистите на Вила да запазят мениджъра си.

 

О'Нийл е правилният мениджър за Борнемут

През септември 1989 г. Кристъл Палас загуби с 9:0 на "Анфийлд", но след това печели три от следващите си шест мача, като прави и едно равенство, което тогава се смята за невероятен успех в представянето на новака, който в крайна сметка запазва мястото си в елита.

През август 2022 г. друг новак в елита Борнемут загуби с 9:0 от същия Ливърпул, което доведе до уволнението на мениджъра на "черешките" Скот Паркър. Феновете настръхнаха, но от друга страна южняците нямат загуба след катастрофата в Мърсисайд, спечелвайки 10 точки в шест мача под ръководството на временния мениджър Гари О'Нийл. Срещу 3 точки в 4 срещи при предишния наставник.

През цялото това време в пресата се появиха много кандидати за все още овакантения пост на постоянен мениджър на Борнемут, но с всеки успешен мач на "черешките" под ръководството на О'Нийл, разговорите за намиране на нов мениджър на южняците стават все по-тихи, а сега съвсем замряха. Ясно е, че няма по-добър човек, който да работи с Борнемут в момента от Гари О'Нийл, просто защото със състава, който "черешките" имат сега, едва ли някой би могъл да постигне по-добър резултат от този на настоящият кормчия на отбора.

 

Нулите в мача между Манчестър Юнайтед и Нюкасъл

Доста интересна среща, въпреки липсата на отбелязани голове. Нюкасъл игра в духа на най-добрите традиции на Стоук Сити и Бърнли във Висшата лига - много битка и голям залог в защита, което като цяло създава проблеми на всеки отбор  в изграждането на комбинативна игра. Ако погледнем генерално, то "червените дяволи" изобщо не изненадаха, особено през първото полувреме. Старите проблеми в халфовата линия бяха очевидни, така че не можем да кажем, че Нюкасъл не заслужаваше равенство. От друга страна Манчестър Юнайтед определено заслужаваше да спечели, особено на фона на неотсъдената дузпа на Джейдън Санчо и двата отменени гола на Кристиано Роналдо.

 

Цитат на деня: "Тази победа ще даде голям тласък на техния клуб. Играчите и мениджърът бяха критикувани много и те го заслужават след такъв старт на сезона, в сравнение със стандартите, които поставиха в предишните сезони. Това може да е повратна точка за тях, предвид начина, по който постигнаха тази победа. Не става дума толкова за умения, а за остротата и отношението, което показаха. Те разсеяха съмненията, които бяха преди седмица или две", Рой Кийн за мача Ливърпул - Манчестър Сити.

Символичен състав: Кепа - Ван Дайк, Габриел, Трипиър - Райс, Невеш - Сака, Маунт, Салах - Тоуни, Кейн.

Мениджър: Микел Артета

  Сподели
770