Суперлигата се опита да убие английския футбол


Н. Гавазов

Суперлигата се опита да убие английския футбол

Гари Невил разкритикува идеята за създаване на Европейска Суперлига.

– Намерението за създаване на Суперлигата ви подтикна да напишете книгата [The People's Game: A View from A Front Seat in Football]. Какво бихте казали на тези, които смятат, че кризата е избегната? Този момент все още ли е определящ за нашето време?

- Това, което се опита да направи Голямата шестица от Висшата лига, това, което се случи със Суперлига Европа, е определящ момент в историята на футбола.

Нарекох го престъпление. Това бе опит да се убие английският футбол. И не само английски. За много европейски лиги това събитие би имало опустошително въздействие. Не можете просто да забравите за това. Нямаме право на това.

Много от тези, които се опитаха да организират Суперлигата, все още управляват клубовете. Тези хора не са се отказали от намеренията си: Барселона, Реал Мадрид, Ювентус продължават да казват, че Суперлигата под една или друга форма ще бъде реализирана. И знаем, че този въпрос ще бъде повдигнат отново. Тези хора ще бъдат по-близо до реализацията на идеите си.

Не съм единственият, който мисли така. Може би най-много хленча, но все още вярвам, че това е най-важният момент в историята на футбола. Нашата футболна пирамида има нужда от защита, а някои от хората в нея искат повече, отколкото трябва. Това означава създаване на лиги без честна конкуренция.

Футболът има нужда от много неща, но нуждите му не могат да бъдат задоволени за сметка на нечии лични интереси и алчност, - заяви бившият защитник на Манчестър Юнайтед.

  Сподели
235