Завръщането на Джака, Роджърс пред уволнение и други събития от кръга


Н. Гавазов

Завръщането на Джака, Роджърс пред уволнение и други събития от кръга

Осмият кръг на Висшата лига се оказа непълен поради траура на кралицата на Великобритания, но въпреки това имаше своите емоции. А главните събития са възраждането на Гранит Джака, първият гол на Джак Грилиш за сезона и пропадането на Лестър.

Гранит Джака си върна уважението на феновете на Арсенал

Това впечатление не е конкретно от осмия кръг, а от целия начален сегмент на сезона - Гранит Джака успя да възстанови отношенията с феновете на Арсенал и вече може да се наслади на ренесанса на кариерата си. Ако има някаква индикация колко добре се справя Арсенал в момента, възстановената връзка между Джака и трибуните на "Емирейтс" е една от най-ясните илюстрации на подема в северен Лондон.

Още през октомври 2019 г. Джака открито се противопостави на фенове, но сега те отново пеят песни в негова чест. Не би било необичайно за повечето играчи на Арсенал да чуят песен, адресирана до тях. Дори новодошлите Зинченко и Габриел Жезуш вече получиха индивидуални аплодисменти на "Емирейтс" и в мачове като гост.

Но феновете имат специално отношение към Джака и фактът, че дори той вече получава тяхното признание, подсказва, че качеството на играта му този сезон е на наистина високо ниво. Джака сега играе в много по-офанзивна роля от преди, благодарение на подкрепата на Томас Партей, а асистенцията му за Габриел Жезуш срещу Брентфорд показва, че Джака може да предостави много креативност отвъд далечни удари. Веднага след този мач дойде новината, че дългогодишният фен на таланта на Джака Жозе Моуриньо не се е отказал от плановете си да го привлече, но в Арсенал вече не желаят да се разделят с полузащитника.

Джак Грилиш все пак ще получи шанс да се докаже

Любовта на Пеп Гуардиола към хитрите играчи е добре известна - той веднъж похарчи £30 милиона за Сеск Фабрегас в Барселона, въпреки че халфовата линия на каталунците бе пълна, а по-късно повтори това упражнение и с Родри. По същия начин добавянето на Джак Грилиш към халфовата линия на Манчестър Сити не изглеждаше спешна необходимост, тъй като Пеп имаше достатъчно атакуващи полузащитници.

До голяма степен поради това Джак все още не се е показал напълно на ново място. Има и натиск, свързан с неговата трансферна сума и според партньора му Кевин Де Брюйне, английския му паспорт  го прави лесна мишена за критики. По-голямо внимание е приковано към английските играчи във Висшата лига, особено тези, в чийто талант никой не се съмнява.

Грилиш само спорадично показваше футбола, който имаше в Астън Вила, но фактът, че Гуардиола му даде шанс срещу Уулвърхамтън и Грилиш успя да вкара първия си гол за сезона много бързо, предполага, че е твърде рано да се отпише английският полузащитник. На много играчи отне дълго време да се приспособят към изискванията на Гуардиола, а Грилиш първоначално изглеждаше като футболист, който можеше да има проблеми с това. Но в среда, в която целият отбор се преустройва според Ерлинг Холанд, Грилиш има шанс да се докаже в актуализираната ситуация.

Алекс Иуоби се радва на нова роля в Евертън

Друг играч, който заслужава нов поглед през този сезон е Алекс Иуоби. Вероятно не е имало по-критикуван и постоянно разочароващ играч на "Гудисън Парк" през последните сезони, но това се промени с пристигането на Франк Лампард. Досега основното и най-очевидно постижение на Франк е реанимацията на Иуоби.

Алекс под ръководството на Лампард получи повече свобода на игра и връзка с центъра на терена, а освен това мениджърът успя значително да вдигне морала на играч, който доскоро изглеждаше като чуждо тяло в отбора и не приличаше на професионален футболист, редовно наричан най-мързеливият играч на Евертън от фенове и експерти.

Настоящият Иуоби е съвсем различен - той успешно оперира между линиите, охотно се измества на фланга и дори работи в защита, което преди правеше изключително неохотно и неуспешно. Прави впечатление, че "очите му горят" не само по време на мачове, но и на тренировки, а нигериецът обича да играе и работи с Франк Лампард, като многократно подчертава, че именно вярата на менижъра в него му е помогнала да възвърне вкуса си към играта и смелостта, толкова необходима на Алекс, за да демонстрира таланта си на терена.

На Нюкасъл му липсва креативност

Едно е да установиш монопол върху топката, а съвсем друго е да знаеш какво да правиш с нея. Нюкасъл имаше 72 процента от топката срещу Борнемут, но завърши наравно или дори можеше да загуби, ако не бе дузпата на Александър Исак. Отборът на Еди Хау бе толкова предсказуем, че интелигентните контраатаки на Борнемут и добре организираната игра в защита на "черешките" се оказаха голям проблем за "свраките", които безцелно владееха топката.

Доскоро Нюкасъл бе отбор с малко притежание и игра на контраатака, а преходът към нов стил на игра все още не е завършен, което отчасти обяснява, че "свраките" досега са спечелили само един мач в първенството. "Трябва да сме по-добри с топката и да сме по-креативни, но проявете малко търпение“, казва Еди Хау. Основното тук е, че ръководството има достатъчно търпение и отборът трябва да започне да печели след паузата.

Роджърс на ръба да бъде уволнен

Вече писахме за ужасната защита на Лестър, а в мача с Тотнъм си струваше да се съсредоточим само върху объркването, което се случва в защитата на "лисиците" при статичните положения - те допуснаха първите два гола от Спърс след корнери , а третият - заради индивидуалната грешка на Уилфрид Ндиди, който загуби увереност в себе си след принудителен период на игра в центъра на защитата и редовни провали там.

Брендън Роджърс, след поредното поражение на своя отбор, вече шесто поред в шампионата, каза, че резултатът не е в играта и в някои отношения можем да се съгласим с него. Той се опитва да реши проблема с ужасната игра на стандартните точки, като покани нов "стандартен" треньор и ще има две седмици за интензивен курс по теоретично обучение със защита, но самият Роджърс трябва да се страхува, че може да не му бъде даден този път за реанимация на отбора.

Международната пауза винаги е била опасен момент за мениджъри, чиито отбори са в криза, но има фактор от страната на Роджърс, който може да му помогне. Работата е там, че Лестър едва наскоро подписа нов договор с него, според който Брендън има още три години работа с отбора. Компенсацията за ранната му почивка от Лестър ще бъде от порядъка на 10 милиона паунда. Това е доста за клуб, който не намери пари за нови играчи през лятото, дори и с продажбата на Уесли Фофана за £75 милиона. Освен това Томас Франк от Брентфорд, който е най-желаният избор на Лестър за заместник на Роджърс, също се нуждае от пари. Ето защо Роджърс има още време. Може би малко, но го има.

  Сподели
913