Клубовете от ВЛ похарчиха повече от Ла Лига, Серия А и Бундеслигата взети заедно


Н. Гавазов

Клубовете от ВЛ похарчиха повече от Ла Лига, Серия А и Бундеслигата взети заедно

Клубовете от Висшата лига поставиха нов рекорд, като похарчиха £1.9 милиарда в току що затворения трансферен прозорец.

Представители на Висшата английска дивизия значително подобриха предишното си постижение - 1.4 милиарда паунда, похарчени през лятото на 2017 г.

Още по-впечатляващ е ръстът на разходите спрямо предишния летен прозорец – цели 67% (1.1 млрд. паунда през лятото на 2021 г.).

С покупките, приспаднати от продажбите, клубовете от Висшата лига имат нетни разходи това лято от £1 милиард, което също е рекорд.

Анализаторите от Deloitte също установиха, че девет от 20 клуба от Висшата лига са инвестирали повече от £100 милиона в нови играчи този път.

Освен това клубовете от Висшата лига са похарчили повече от Ла Лига, Серия А и Бундеслигата взети заедно.

Челси е похарчил повече пари от всеки друг клуб във Висшата лига за един трансферен прозорец (£255.3 милиона).

А Нотингам Форест направи повече сделки от всеки друг британски клуб за един трансферен прозорец (21).

Заслужава да се отбележи също, че последният ден от трансферния прозорец се оказа много ползотворен - 14 от 20-те клуба във Висшата лига направиха поне по един трансфер преди крайния срок.

Общо клубовете от Висшата лига подписаха със 169 играчи това лято (148 през лятото на 2021 г., 132 през лятото на 2020 г.).

"Рекордното ниво на разходи през този трансферен прозорец е ясна индикация за доверието на клубовете от Висшата лига, когато феновете се завръщат на трибуните и началото на нов телевизионен цикъл.

Харченето на значителни суми пари за по-добро представяне се превърна в неразделна част от клубовете във Висшата лига. Този сезон желанието да се канят таланти достигна нови нива и натискът, свързан с оцеляването в дивизията, е по-висок от всякога“, заяви представителят на Deloitte Тим ​​Бридж.

  Сподели
586