Суперкомпютър определи шансовете на отборите за титла


Н. Гавазов

 Суперкомпютър определи шансовете на отборите за титла

Ливърпул има най-висок шанс (49,7%) да спечели Висшата лига на Англия през сезон 2022/2023. Такава прогноза дава суперкомпютър, съобщава OptaJoe в Twitter. Манчестър Сити е на второ място с 47%. Според компютъра, в челната четворка трябва да завършат още Тотнъм (1,81%) и Челси (1,10%). Останалите отбори имат шанс да спечелят Висшата лига по-малко от 0,2%

Манчестър Юнайтед (25,56%) и Арсенал (22%) също имат големи шансове за попадане в челната четворка. Но Борнемут (45,3%) и Нотингам Форест (44,47%) имат най-големи шансове за изпадане в Чемпиъншип в края на сезона.

Как работи суперкомпютърът?

Моделът оценява вероятността от изхода на всеки мач (победа, равенство или загуба), като използва коефициентите на пазара на залагания и рейтинга. Коефициентите и класирането се основават на историческите и скорошни резултати на отборите. Моделът взема предвид силата на опонентите, използвайки тези вероятности за резултат от мача, и симулира оставащите мачове в състезанието хиляди пъти. Чрез анализиране на резултатите от всяка от тези симулации, моделът може да види колко често отборите са завършили на всяка позиция в лигата, за да направи окончателни прогнози.

  Сподели
1195