Ман Юнайтед може да бъде потопен от дългове от 1 милиард


Н. Гавазов

  Ман Юнайтед може да бъде потопен от дългове от 1 милиард

Манчестър Юнайтед може да бъде потопен от дългове от почти 1 милиард заради реконструкция на "Олд Трафорд".

В момента Юнайтед разработва план за увеличаване на капацитета на стадиона си до 88 000 зрители с помощта на архитектурната фирма Populous и се стремят да модернизират тренировъчната си база в Карингтън. Само реконструкцията на трибуната на Сър Боби се оценява на 300 млн. паунда.

За разлика от Тод Боели, който се ангажира да инвестира £1.75 милиарда в инфраструктурата на Челси, семейство Глейзър, което притежава Юнайтед, няма намерение да харчи пари за възстановяването на "Олд Трафорд".

Напротив, Глейзър продължават да извличат пари от Юнайтед – миналата седмица клубът изплати £11 млн. дивиденти, от които американското семейство взе около £8 млн.

Daily Mirror предполага, че такъв амбициозен проект ще удвои текущия дълг на "червените дяволи" от £500 милиона.

През миналата седмица главният изпълнителен директор Ричард Арнолд призна пред феновете, че се бори да намери парите, за да пренесе историческия дом на Юнайтед в 21 век, което предполага, че американските собственици на клуба могат да ипотекират земята, която клубът притежава от 112 година.

"За бъдещето, за да инвестираме в нов стадион и най-новата и най-добра тренировъчна площадка, трябва да направим нещо. Трябва да привлечем инвеститори. Сега трябва да имам повече пари, защото нито един клуб в света няма пари да построи нов стадион. Или ги взимате назаем, или инвестирате. Парите трябва да дойдат отнякъде", заяви Арнолд. 

Друг вариант е да се продадат правата върху името на стадиона, но това решение рискува да срещне съпротивата от по-войнствените фенове на "червените дяволи".

Арнолд призна също така, че Юнайтед е похарчил 1 милиард паунда на трансферния пазар след оттеглянето на Сър Алекс. В тази връзка разкритието на главния изпълнителен директор, че търси пари за модернизиране на стадиона  само ще засили притесненията на феновете, че средствата, нужни за нови играчи, ще бъдат пренасочени другаде и така клубът ще престане да прави големи харчове на трансферния пазар.

  Сподели
878