Еволюцията


Н. Гавазов

 Еволюцията

По-рано през седмицата Ливърпул завърши трансфера на Дарвин Нунес от Бенфика за £85 милиона. Уругвайският нападател отбеляза 34 гола в 41 мача за "орлите" през миналия сезон и очаквано привлече вниманието на грандовете към себе си. Трансферът обаче премина без много шум, въпреки че се превърна в най-големия в историята на клуба от "Анфийлд". Ако е имало някаква интрига, тя е останала зад кулисите, като единственото пикантно нещо бе новината, че Манчестър Юнайтед е предложил повече пари и на Дарвин, и на Бенфика.

В крайна сметка ръководството на Ливърпул напълно удовлетвори желанието на Юрген Клоп, който продължава с еволюцията на предната линия на отбора.

Всичко започна с добавянето към атаката на мърсисайдци на Диого Жота, който бе привлечен за £45 милиона през 2020 г. Следващият елемент от пъзела бе Луис Диас, чийто трансфер струваше на "червените" £49 милиона през миналия януари. Сега това е Дарвин Нунес, който стана най-скъпият играч на клуба.

Юрген Клоп уверено осъществява и наблюдава процеса на подновяване в атака. Ранните му успехи дойдоха с Мохамед Салах и Садио Мане от двете страни на Роберто Фирмино, но и тримата играчи, съответно на 30, 30 и 29 години, вероятно може да си заминат до следващото лято. Очаква се Мане да напусне първи - преминаването му в Байерн Мюнхен е близо до финалната права, а Фирмино, подобно на Салах, е към края на последната година от договора си. Феновете на Ливърпул все още се надяват, че Салах ще подпише нов договор, но дните на Фирмино със сигурност са преброени.

Знаменитото атомно нападение е към своя край!

Играчите, натоварени със задачата да поемат щафетата, са средно с шест години по-млади и както се случи със Салах, Мане и Фирмино, Ливърпул се надява, че те ще достигнат своя връх именно на "Анфийлд". Относителната младост на триото - Жота и Диас на 25 и Нунес на 22 - сменят възрастовата група на Ливърпул, но най-уникален от тази група е Дарвин и в този смисъл това ще позволи на отбора на Клоп да разнообрази играта си. Нунес е съвременна "деветка" с внушителна физика, която го отличава от другите нападатели на Ливърпул.

Именно това привлече вниманието на Клоп, който бе поразен от физическата сила на португалеца, след като гледаше "тежките му битки" с Ибрахима Конате по време на Шампионска лига. Нунес показа уменията си за отбелязване на голове в тези два мача срещу Ливърпул, вкарвайки във всеки и нанасяйки повече удари (шест) от всеки от съотборниците си от Бенфика, а в същото време той показа и други таланти, които ще добавят ново измерение към атаката на Клоп.

Никой не спечели повече единоборства от Нунес (6).

"Много съсредоточен, бърз, висок и силен. Доста е трудно да играеш срещу него“, бе ентусиазираната присъда на Върджил ван Дайк.

Клоп, подобно на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити, никога не е имал играч като Нунес под ръка по време на престоя си във Висшата лига, но подобно на Ерлинг Холанд в Сити, уругваецът ще стане точката, в която ще се фокусира острието на атаката на тима.

Това, което се нуждае от подобрение при Нунес е играта му като свързващо звено. Той реализира само 57 процента от пасовете си в Шампионска лига през миналия сезон и няма съмнение, че Клоп ще работи по този аспект, но пък физическото телосложение на играча го прави ефективен при пасове на далечни разстояния. Със сигурност ще бъде полезен на Ливърпул.

Във всеки от последните три сезона във Висшата лига тимът на Клоп е владеел топката средно около 63% от времето, но трябва да кажем, че на мърсисайдци им харесва разнообразието в боравенето с топката, играта както на дълги, така и на къси пасове и поддържането на смъртоносна опасност чрез скоростни пробиви.

Разширената статистика на Opta показва, че през миналия сезон "червените" извършиха най-много директни атаки, започвайки от собствената си половина и завършвайки с удар в чуждото наказателно поле, отколкото всеки друг отбор от Висшата лига през миналия сезон, като само Уулвърхемптън направи повече бързи пробиви. Скоростта и силата на Нунес като централен нападател ще направи мърсисайдци по-добри и на двата фронта.

Той трябва да  помогне и с кросовете. Ливърпул направи повече центрирания от всеки друг отбор от Висшата лига през миналия сезон - 897, като 468 дойдоха от крайните защитници Трент Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън, които действат високо на терена, за да разтягат линиите на съперника.

Александър-Арнолд и Робъртсън направиха 22 асистенции във Висшата лига през миналия сезон, създавайки общо 145 шанса. Не е трудно да си представим как Нунес ще се справи с този вид подкрепа.

Уругваецът отбеляза шест гола с глава за Бенфика през миналия сезон, включително пет в Примейра, като това е втори резултат в дивизията. Нападателят вкара много повече благодарение на ниски подавания в наказателното поле, където майсторски се откъсва от защитниците и намира свободно пространство.

Той също така представлява заплаха при статичните положения и това е друга област, в която атаката на Ливърпул ще стане по-опасна. "Червените" станаха втори по голове от статични положения през миналия сезон във Висшата лига (19), но искате ли да се обзаложим, че през следващата кампания този показател ще надхвърли числото 25?

Нунес обаче не е само във фокуса на атаката.

Клоп обича нападателите му да сменят позициите си и да се появяват в различни зони, за да объркат защитниците на съперника, което е естествено за Нунес, който обича да играе отляво и изведнъж да се оттегля  дълбоко, за да създаде пространство за съотборниците си отпред.

Остава да видим как Клоп ще използва Нунес и Диас, двама играчи, които обичат да играят отляво, но това са "бели" грижи. При всички положения  желанието на уругваеца да се спуска дълбоко трябва да бъде още един актив в отбора, в който крилата обичат да правят диагонални пробиви към вратата.

Разбира се, много ще зависи от това как Нунес ще се впише в новата среда. Не всеки се адаптира към Висшата лига толкова лесно, колкото го направи Диас през миналия сезон. Някои звезди са имали проблеми дори със специфичните климатични условия на Острова, като особено това важи за представителите на южните народи. Но към момента всичко предполага, че Нунес ще донесе качества, които Ливърпул в момента няма. Пристигането му бележи вълнуващ нов етап в еволюцията на офанзивната линия на Клоп. А това означава, че атаката на "червените" ще продължи да бъде онзи елемент от мърсисайдци, който ще всява ужас в противника.  

  Сподели
1285