Челси може да обяви фалит след 80 дни


Н. Гавазов

Челси може да обяви фалит след 80 дни

Челси може да подаде молба за банкрут само след 81 дни.

В четвъртък британските власти въведоха запор върху имуществото и всички активи на руския олигарх Роман Абрамович, включително Челси.

На "сините" бе издаден специален лиценз за участие в мачове и изплащане на заплатите, но клубът не може да подновява договори, да прави трансфери, да продава билети или да продава стоки.

Тъй като "Стамфорд Бридж" вече е отворен само за притежатели на сезонни билети и тези, които са запазили билети предварително, Челси ще губи над £600 000 от всеки домакински мач.

Но най-лошото е, че преди Челси можеше да покрие липсата на пари, като се обръщаше към портфейла на Абрамович, сега "сините" са останали с парите, които имат само в сметките на клуба.

Ако до 31 май, когато изтече специалният лиценз от британските власти, Челси приключи парите и клубът престане да изпълнява задълженията си, тогава може да бъде образувано производство по несъстоятелност.

Челси вече получи почти всички пари, които трябваше да спечелят през този сезон. Притежателите на сезонни билети плащат предварително, както и спонсорите и производителите на комплекти. И по-голямата част от парите от телевизионни предавания вече са раздадени. Правителственият лиценз не пречи на Челси да получава такива пари.

"Проблемът е, че Челси харчи 28 милиона паунда на месец за заплати. Не знаем колко пари остават в сметките на Челси.

В исторически план Роман Абрамович винаги е бил готов да подкрепя през онези месеци, когато Челси не можеше да плаща заплатите със собствените си пари.

Има много несигурност“, съобщи футболният финансов експерт Кийрън Магуайър пред BBC.

На практика това означава, че Абрамович трябва да избере или да продаде Челси до 31 май при условията, обявени от премиера Борис Джонсън, без да получи нищо или да остави клуба бавно да фалира.

  Сподели
1499