Фондът отказа да поеме управлението на Челси


Н. Гавазов

  Фондът отказа да поеме управлението на Челси

Икономическите санкции по повод на руската агресия срещу Украйна, наложени от водещите страни в света, вече започват да действат срещу нашествениците.

Наскоро собственикът на Челси Роман Абрамович обяви за прехвърлянето на управлението на клуба към благотворителен фонд, за да предпази "сините" от възможни негативни последици.

В интервю за The Times обаче тръстът заяви, че "не са се съгласили да поемат тези функции, въпреки думите на бизнесмена".

Струва си да се отбележи, че депутатът от британската Лейбъристка партия Крис Брайънт направи изявление пред Обществената камара миналата седмица, че е видял документи на Министерството на вътрешните работи, в които става дума за връзката на Абрамович с лидерите на страната-агресор.

Политикът отбеляза също, че промяната в административната структура на клуба е често срещано погрешно схващане за правоприлагащите органи, а самият Абрамович трябва да осъди престъпната инвазия в Украйна и военните престъпления на лидерите на окупационната държава.

Трябва също да добавим, че лидерите на тръста са загрижени за последните новини, защото не виждат възможност за качествено управление на клуба с помощта на тяхната организация, създадена единствено с благотворителност, докато футболният клуб е чисто търговска структура.

Освен това вносителите на фонда включват Сър Хю Робъртсън, бивш министър на спорта, и Пиара Повар, изпълнителен директор на "Футбол срещу расизма в Европа", която призова управителните органи да отстранят руските отбори от всякакви международни състезания.

Най-големите опасения на попечителите обаче са свързани с рискове за репутацията. На Острова вече няма съмнения, че Абрамович е свързан с руския диктатор Владимир Путин и управляващата клика в Кремъл, а това обществено мнение моментално се пренася и върху футболен клуб Челси.

Британският адвокат Дейвид Алън Грийн описа действията на ръководството на Челси по следния начин: "Изглежда, че изявлението е направено нарочно, за да създаде впечатление, че се случва нещо юридически значимо...

Докато нищо правно значимо не се случи. Това е обикновен пиар, който има за цел да заблуди обществеността и да спаси Челси от санкции".

Към момента доверителите отказват да поемат управлението и по такъв начин да послужат за защитен щит на Абрамович и Челси от предстоящите санкции, което означава, че руският олигарх ще трябва да търси други решение за спасение на клуба.

Ще припомним, че вчера Челси се ограничи да съобщи, че "ситуацията в Украйна е ужасна и всички в клуба се молят за мир".

  Сподели
1681