Клатенбърг: Съдията не трябваше да отсъжда дузпа срещу Арсенал


Н. Гавазов

Клатенбърг: Съдията не трябваше да отсъжда дузпа срещу Арсенал

Бившият съдия от Висшата лига Марк Клатенбърг съобщи, че съдията Стюарт Атуел погрешно е отсъдил дузпа за Арсенал в мача от Висшата лига срещу Манчестър Сити.

Мачът на 1 януари на "Емирейтс"  бе белязан от два подобни епизода, като двата отбора претендираха за дузпи, но Атуел отсъди  само дузпа срещу Арсенал.

Според Клатенбърг и във втория случай Атуел не е трябвало да отсъди дузпа, защото Бернардо Силва се е преструвал.

"Реферът Стюарт Атуел постъпи правилно, като не отсъди дузпа (срещу Сити). Мартин Едегор видя, че Едерсон бърза към топката. Едерсон полетя с вдигнати ръце, вместо да използва ръцете си, за да смекчи падането. Този жест казва, че футболистът търси фаул. По този начин той не успя да заблуди Атуел или базирания на VAR Джаред Джилет, който видя как топката променя посоката поради намесата на Едерсон.

Във втория случай съдията първоначално не отсъди дузпа (срещу Арсенал), но системата VAR подсказа, че той е направил очевидна грешка и всички на "Емирейтс" знаеха какво ще се случи след това, когато Атуел отиде до монитора на линията.

Той промени първоначалното си решение, като отсъди дузпи за Сити.

Атуел трябваше да остане при първоначалното си решение. Бернардо Силва изпрати топката покрай Гранит Джака, чийто крак бе безпогрешно открит. Джака обаче отстрани крака си, но Силва все пак падна с надеждата да спечели дузпа. Това бе евтин ход и не беше изненада че феновете и играчите на Арсенал бяха бесни, когато повторението бе показано на голямото табло", заяви Клатенбърг.

  Сподели
722