Въвеждат новите технологии във Висшата лига на Англия


Н. Гавазов

Въвеждат новите технологии във Висшата лига на Англия

Още от следващия сезон английската Висша лига може да въведе с изпитателен срок „Ястребовото око" - иновационната технология за фиксиране на головете. Както съобщава The Guardian, На 5 март ФИФА на свое заседания е обсъдила резултатите от тестовете на различните предложения и нито една от десетте участващи в конкурса компании не е преминала успешно изпитанията, защото чиновниците от световната футболна централа имали нужда да се убедят на 100 процента в правилността на своето решение. По такъв начин от ФИФА дали още една година срок за тестване на технологиите.

Британската компания Hawk-Eye Inovations Ltd, която е автор на проекта „Ястребово око" отказала да вземе участие в тези изпитания, защото за демонстрациите бил нужен пълноценен стадион. Въпреки това, от компанията са убедени, че при така създалата се ситуация, именно техния проект има бъдеще.

„В близките няколко дни ние започваме преговори с ФИФА за детайлите на проекта, но мисля всичко ще мине успешно. Преди три години въведохме технологията а стадиона на Рединг и за това време тя не даде нито един път грешка! Сега в плановете ни влиза да започнем сътрудничество с Висшата лига. Ще въведем системата на три стадиона и в продължение на 6 месеца тя ще бъде тествана, което според нас ще ни приближи към масовото и въвеждане", съобщи изобретателят на „Ястребовото око" Пол Хокинс.

 

  Сподели
100