Оле уволни Нуно, Арсенал продължи победната серия, затъването на Брентфорд


Н. Гавазов

Оле уволни Нуно, Арсенал продължи победната серия, затъването на Брентфорд

Настоящият сезон на английската Висша лига продължава да радва феновете с ярки сблъсъци, които понякога могат да удивят със своята сензация и да станат обект на всякакви дискусии.

В последния кръг се случиха някои изненадващи резултати, като загубата на точки от страна на Ливърпул и Манчестър Сити. Що се отнася до двете дербита, те бяха спечелени от гостите - Арсенал победи Лестър, а Манчестър Юнайтед се справи с Тотнъм, което пък струваше работата на Нуно Ешпирито Санто.

 

Защитата на Лестър все още не е наред

Отборът на Брендън Роджърс спечели постигна победи, след като мениджърът смени формацията и личностите в защитата. "Лисиците" победиха Манчестър Юнайтед и Брентфорд без Яник Вестергор и с трима защитника. Опората обаче все пак бе атаката и завръщането на Юри Тименас към формата си.

В мача срещу Арсенал не бе възможно да се блокира слабата игра в защита и в много отношения благодарение на невероятното представяне на вратаря на гостите Аарън Рамсдейл. Лестър създаде достатъчно, за да избегне поражението, но плати за неуспешен старт. Домакините бавно навлязоха в играта и позволиха на съперника да вкара два бързи гола, което в крайна сметка осигури резултата.

Арсенал продължи серията си без загуба със солидно представяне във втори пореден мач. В същото време трябва да отдадем дължимото на Микел Артета, който преустрои отбора след двата отбелязани гола, лишавайки Лестър от свободни пространства и възможност за маневра в атака.

 

Брайтън все още е опасен за грандовете

"Чайките" с играта си срещу Манчестър Сити преди седмица. Хората на Греъм Потър завършиха октомври без победа, но равенството в Ливърпул беше грандиозно завръщане за Брайтън.

Двата бързи гола на Ливърпул обикновено отнемат надеждата на всеки гост на "Анфийлд", но Брайтън не се разколеба и тимът на Юрген Клоп игра достатъчно открито, за да може противниците да създават положения. В крайна сметка Брайтън вкара колкото в предишните четири мача. Отличен гол на Енок Мвепу, който също игра добре със Сити, подсказва, че Потър има ново оръжие. В края на мача домакините трябваше да се радват, че избегнаха първото си поражение от април.

Октомври бе тежък за Брайтън, но отборът загуби само един мач и завърши месеца с отлично представяне на терена на един от претендентите за титлата. "Чайките" все още са опасни за грандовете.

 

Вийера изненада бившия си клуб

Патрик Вийера се свързва с времето му в Арсенал, но последният клуб в кариерата на французина бе Манчестър Сити. Освен това Виейра започна треньорската си кариера именно в системата на Сити и известно време бе смятан за потенциален кандидат за ролята на мениджър на клуба в бъдеще.

Виейра се завърна на "Етихад" начело на Кристъл Палас, който при всичките си игрови достойнства спечели само един от девет мача. Но "орлите" определено показаха най-добрата си страна през последния месец, а в събота късметът най-после бе с тях. Ранният гол на лондончани  даде основа на победата на отбора, а отстраняването на Емерик Лапорт в края на първото полувреме бе страхотен шанс за постигане на положителен резултат. За Сити бе трудно да създава много положения в намален състав, но и гостите се защитаваха прекрасно. В самия край на двубоя Конър Галахър довърши съперника.

Интересното е, че Кристъл Палас се оказва костелив орех за Сити - "орлите" отнемат точки от "гражданите" за четвърти път за пет сезона и побеждават тик за втори път за последните три години.

 

Манчестър Юнайтед реагира на загубата

Трудно можем да преброим колко пъти Оле Гунар Солскяер бе близо до уволнение откакто пое Манчестър Юнайтед. И винаги норвежкият специалист постигаше голяма победа и оставаше начело на отбора, така че спокойно можем да говорим за "магията на Оле".

Повечето специалисти предвиждаха победа за Тотнъм в дербито на кръга, като някои припомняха онова 6:1 за "шпорите". Този път обаче лондончани излязоха без страст и изведнъж се оказаха удобен съперник за отбор, който иска да дойде на себе си.

Успехът на Юнайтед дойде и с помощта на промяната на игровата схема. "Червените дяволи" за последно играха с трима централни защитника преди година и половина, но Солскяер трябваше да промени нещо и тази опция бе най-очевидната. А първият гол беше решаващ в този мач -  Кристиано Роналдо го отбеляза по начин, по който никой с фланелка на Тотнъм в момента не може да го направи. След това гостите задържаха инертния си съперник, за да го довършат с още два гола - и отново с проява на индивидуалното умение на Роналдо.

На практика Гунар бе спасен благодарение на впечатляващата игра на двамата "стари“ - Кристиано Роналдо и Единсон Кавани. Засега...

 

Челси се възползва от грешките на конкурентите

Челси се възползва от препъванията на конкурентите и еднолично оглави класацията във Висшата лига. Интересното е, че колкото и милиони да харчи лондонският клуб за подписването на скъпи централни нападатели в лицето на Тимо Вернер и Ромелу Лукаку, то фланговите защитници са тези, които вкарват в подходящите моменти. Бен Чилуел отбеляза в предишни мачове, а Рис Джеймс се отчете с дубъл срещу Нюкасъл. Резултатът бе унищожителна победа над "свраките", която позволи на "сините" да се откъснат на три точки пред Ливърпул и на пет пред Манчестър Сити. А какво ли ще се случи, когато нападателите се върнат към формата си.

 

Уест Хем догони Манчестър Сити

Лондончани се изкачиха в зоната на Шампионска лига преди седмица и укрепиха този междинен резултат с още няколко успеха. Като за начало отборът на Дейвид Мойс стана първият, който отстрани  Манчестър Сити от Купата на Лигата през последните пет години, като същевременно запази силите на атакуващите си играчи. След това "чуковете" вкараха четири гола на Астън Вила.

За такава уверена победа помогна и отстраняването на съперника в началото на второто полувреме. Но Уест Хем вече водеше в резултата и за разлика от Вила изглеждаше като отбор, който знае точно какво иска да направи на терена. Астън Вила изглежда като объркан отбор през последните седмици, а кадровите загуби създават нови трудности за Дийн Смит. За Астън Вила настоящият период е изпитание, докато Уест Хем е на гребена на вълната и явно се наслаждава на процеса. Отборът настигна шампиона Сити и по точки, и по голове.

 

Тръгва ли надолу Брентфорд?

Много фенове на английския футбол в последния кръг бяха изненадани от поражението на хората на Томас Франк, които предизвикаха фурор в началото на сезона. Октомври се оказа тежък месец за "пчелите", въпреки че новакът започна месеца с победа като гост на Уест Хем. Последваха две загуби, а в последния кръг дойде и загубата от Бърнли. За мнозина може да е сензация това, но трябва само да погледнете лазарета в Брентфорд и всичко става по-очевидно. Факт е, че един от основните нападатели Браян Мбемо не е в добра форма, основният вратар Дейвид Рая е аут за около пет месеца, а важен играч като Шандън Баптист лекува травма. Изтъня пейката на новака и е интересно да видим как треньорският щаб на датския специалист ще се справи с това. Впрочем, ще разберем това още този кръг, в който Брентфорд ще посрещне Норич. Загуба на точки срещу абсолютния аутсайдер ще потвърди опасенията, че "пчелите" летят надолу.

Символичен отбор на кръга: Аарън Рамсдейл (Арсенал) - Макс Килман (Уулвс), Габриел Магалянес (Арсенал), Бен Джонсън (Уест Хем) - Рийс Джеймс (Челси), Конър Галахар (Кристъл Палас), Деклан Райс (Уест Хем), Максуел Корне (Бърнли) - Раул Хименес (Уулвс), Кристиано Роналдо (Манчестър Юнайтед), Емил Смот-Роу (Арсенал).

Мениджър: Оле Гунар Солскяер (Манчестър Юнайтед).

Цитат на кръга: "Нуно е уволнен. Сега Тотнъм - това са някакви руини“, написа Линекер след мача Тотнъм - Манчестър Юнайтед.

  Сподели
678