Пожарникарят


Н. Гавазов

Пожарникарят

Манчестър Юнайтед влезе в мача срещу Ливърпул в много трудна ситуация. В допълнение към очевидните проблеми по отношение на позицията във временното класиране, "червените дяволи“ проведоха не най-добрия сегмент от сезона, отдалечиха се от лидерското място във Висшата лига, а също така изпитаха много проблеми в Шампионска лига. Поражението от Йънг Бойс и двата обрата срещу Виляреал и Аталанта не е това, което феновете искат да виждат. Разбира се, много се изговори след мача с бергамци, някои експерти убеждаваха, че пациентът е жив, а привържениците на тима се готвеха да накажат историческия съперник. Или поне да го препънат, отнемайки му две точки. И всичко това на фона, че защитата на Аталанта бе в експериментален състав заради кадрови проблеми, че италианците дойдоха без петима титуляри.

Уви, приповдигнатото настроение изчезна още в първите минути на дербито с мърсисайдци, а след 13-та минута нямаше и помен от празничната атмосфера на "Олд Трафорд". А след това дойде часът на Мохамед Салах, за да се стигне до ситуация, при която стюардите се опитваха да спрат  напускащите фенове.

"Червените дяволи" няма да се борят за първото място. Поне не през този сезон. И това не е заради огромната разлика в точките с лидера Челси. Просто колективът на Оле Гунар Солскяер не е готов да спечели конкуренцията от Манчестър Сити, Челси и Ливърпул. И твърденията, че Юнайтед е заявил шампионските си амбиции с трансферите на Рафаел Варан и Кристиано Роналдо се оказаха една илюзия, включително заблудиха и пишещия тези редове. Защо и как - няма да разсъждаваме над причините за провала, няма да говорим за липсата на преса, за отсъствието на отбранителни действия при нападатели и полузащитници, за регреса при Хари Магуайър, за хаоса в защитата. Истината е, че "червените дяволи" ще се борят за място в топ 4, а за тази цел имат достатъчно големи дразнители, включително и в лицето на събудилия се и набиращ скорост Арсенал.

Къде е вината на Оле? Колкото и странно да изглежда - никъде. Това, което се случва в голяма степен е грешка на ръководството. Солскяер свърши страхотна работа и с чиста съвест може да остане любимец на феновете. Никой не очакваше норвежецът да прекара много години в клуба, когато бе назначен за първи път. На него се гледаше като на временен мениджър, който трябваше да изчисти това, което направи Моуриньо. И най-важното, да подобри атмосферата в отбора. Оле се справи с тази задача - тимът се преобрази и на практика Солскяер добре свърши частта от работата, която първоначално му бе поверена. Норвежецът е прекрасен като човек и мениджър и вероятно може да донесе много ползи на "червените дяволи", но вече на някаква административна позиция.

А за спечелване на титлата има други треньори, а не т.нар. кризисни мениджъри или "пожарникари". Ако искаш титла - има го Антонио Конте. Шампионска лига? ОК - Зинедин Зидан е свободен. И италианецът, и французинът отлично умеят да извличат максимума от всеки играч, като в същото време позволяват на хората си да показват най-добрите си индивидуални качества. Това се опитваше да прави и Солскяер, но при норвежеца липсваше общата рисунка на играта, системните действия се нивелираха от индивидуалните качества, а в очите се набиваха недостатъците в защитата.

Разбира се, може да се разсъждава и над това какво би донесъл един нов наставник и дали новият мениджър ще се занимава със строителство на отбора на фона на пристигането на Роналдо, възможното напускане на Пол Погба и Единсон Кавани. Но това е друга тема на разговор. Сега говорим за пожарникар, който е успял да загаси огъня и при това няма вода в шланга.

Забележителното е, че феновете аплодираха и подкрепяха Оле при 0:2 срещу Аталанта. Даже след мача с Ливърпул много привърженици на "червените дяволи" благодариха на Солскяер. Да, норвежкият специалист наистина има отлична възможност да остане любимец на трибуните на "Олд Трафорд" - просто трябва да признае, че не може да изведе отбора до успех и да благодари на всички. А след това доброволно да си тръгне.

  Сподели
808