Нюкасъл Юнайтед може да има нови собственици в следващите 24 часа


Н. Гавазов

Нюкасъл Юнайтед може да има нови собственици в следващите 24 часа

Придобиването на Нюкасъл Юнайтед от саудитски инвеститори може да приключи в следващите 24 часа.

По-рано в сряда стана известно, че властите на Саудитска Арабия са разрешили дългогодишния конфликт с катарския телевизионен канал beIN Sports заради пиратските предавания.

Според The ​​Telegraph това се е случило, след като саудитците са поели инициативата и са попитали Висшата лига какво трябва да направят, за да получат споразумение за закупуване на Нюкасъл. Доста работа в тази посока е свършена зад кулисите.

Помирението с beIN Sports, който сега ще има достъп до 40 -милионната аудитория на Саудитска Арабия, означава, че потенциалният купувач вече не трябва да чака до януари, когато съдът е на път да прекрати спора между Висшата лига и настоящия собственик на клуба, Майк Ашли.

Sky Sports очаква сделката между саудитците и Ашли да бъде сключена "скоро“, The Telegraph казва, че е "след няколко дни“, а The Times твърди, че е въпрос на "следващите 24 часа“.

Тъй като престоноследникът принц Мохамед бин Салман стои зад Суверенния фонд на Саудитска Арабия, можем да кажем, че след сключването на сделката Нюкасъл ще има достъп до почти неограничени ресурси - потенциалният купувач на "свраките" е повече от 10 пъти по -богат от собствениците на Манчестър Сити.

Очаква се Суверенният фонд на Саудитска Арабия да получи контрол над 80% от клуба от "Сейнт Джеймсис Парк". А Майк Ашли, който е собственик на Нюкасъл в продължение на 14 години, ще се оттегли със 300 милиона паунда.

Интересно е и дали новите собственици ще запазят Стив Брус за мениджър на Нюкасъл. Според анкета на Newcastle United Supporters Trust 95 процента от феновете искат 60-годишният англичанин да напусне, но това ще струва на клуба около 6 милиона паунда.

  Сподели
539