Победите на Челси и Ливърпул, реабилитацията на Лингард, загубата на Бенитес...


Н. Гавазов

Победите на Челси и Ливърпул, реабилитацията на Лингард, загубата на Бенитес...

Настоящият сезон на английската Висша лига продължава да радва феновете с ярки сблъсъци, които понякога могат да удивят със своята сензационност и да станат обекти на всякакви дискусии.

В последния кръг на Висшата лига Манчестър Сити не успя да победи Саутхемптън, Челси с изненадваща лекота се справи с Тотнъм, а Дейвид Мойс взе решение, което донесе радост на феновете на Манчестър Юнайтед.

Нека разгледаме по -отблизо всички най -интересни събития, които се случиха в петия кръг на английската Висша лига.

 

Настроението в лагера на Арсенал се подобрява

Настроението в лагера на "артилеристите" започна да се подобрява. След лошия старт отборът на Микел Артета спечели във втори пореден мач. Противникът отново е отбор без победи, но Бърнли се оказа по -сериозен тест от Норич, който загуби петия си мач от пет срещи.

Въпросът преди сблъсъка бе, че Арсенал нямаше победа над Бърнли в три поредни мача, като последният път, в който лондончани взеха трите точки се случи през 2019 година.

Сега обаче тази тенденция е прекъсната, макар че представянето на Арсенал никак не може да се определи като страхотно - единственият гол бе дело на Мартин Едегор, който майсторски изпълни пряк свободен удар през първото полувреме.

Впрочем, Микел Артета може отново да бъде под натиск след седмица, ако Арсенал загуби в дербито срещу Тотнъм.

 

Дежурната победа на Ливърпул

Мачът между Ливърпул и Кристъл Палас предизвикваше интрига заради доброто представяне на лондончани и от срещата на мърсисайдци в Шампионска лига - двубоят с Милан се оказа много тежък.

Ливърпул обаче без проблеми взе трите точки, като не позволи на играчите на Кристъл Палас да създадат практически нищо около Алисон. Нещо повече, отборът на Клоп можеше да реши изхода на конфронтацията в своя полза още по -рано, но вратарят на "орлите“ отказа да се предаде без бой и направи няколко добри спасявания. Като цяло, изглеждаше, че отборът на Патрик Виейра бе уморен след смазващата победа над Тотнъм преди седмица. И тук е една от разликите между Ливърпул и Кристъл Палас. Разбира се, няма как да не отбележим стотния гол на Садио Мане за "червените", както и изпълнението на Наби Кейта.  

Добрата новина за Ливърпул е, че без проблеми победи отбор, който вкара три гола на Тотнъм преди седмица, а добрата новина за Палас е, че вече се срещна с трети представител на "Голямата шестица".

 

Първата загуба на Бенитес

13 точки в пет мача са най -добрият старт за Рафаел Бенитес във всеки отбор от Висшата лига. Това е и повторение на миналогодишния старт на Евертън при Карло Анчелоти. Тогава повратната точка стана двубоят със Саутхемптън, след което "карамелите" тръгнаха надолу.

Историята може да се повтори отново. Като цяло, Евертън не изглеждаше безнадежден срещу Астън Вила, но справедливо загуби. Бирмингамци проведоха мощен отрязък от девет минути, през който вкараха три гола. В герой се превърна Леон Бейли. Новото попълнение на виланите вкара гол и асистира за друг, след което напусна заради контузия.

Изводът от този мач е, че Вила представи най-добрата си игра за сезона, а първото поражение на Бенитес съвпадна със загубата на няколко основни футболисти, които могат да не играят и срещу Норич.

 

Тотнъм стана жертва на Челси

Главната задача на Тотнъм в мача с Челси бе да се реабилитира за загубата от Кристъл Палас преди седмица, което стана главната сензация на кръга.

Ако погледнем постройката на "шпорите", тя не се различаваше от тази с "орлите" - в центъра на терена отново застанаха трима футболисти, но присъствието на Али и Ндомбеле означаваше по-атакуващ подход.

Тотнъм мощно започна двубоя, овладявайки средата на терена и провеждайки бързи атаки към вратата на Челси. До сериозни опасности обаче не се стигна. При това отборът на Нуно Еспирито Санто започна да забавя темпото към края на полувремето, а "сините" постепенно израниха играта. Появата на Нголо Канте през второто полувреме позволи на Челси да установи контрол в средата на терена, а играта на централните защитници в чуждото наказателно поле доведе до разгром на домакините.

Изводът от този мач е, че Томас Тухел има ресурси за промяна на картината, докато Санто не разполага с такъв. Освен това "шпорите" не бяха готови за промените в играта на съперника. В крайна сметка Челси постигна втора поредна победа с 3:0 и потвърждава всеобщото мнение, че е главен фаворит за титлата във Висшата лига. Тотнъм пък отново губи с такъв резултат, а това неминуемо ще доведе до появата на въпроси към Нуно.

 

Лингард се реабилитира, а Де Хеа извърши немислимото

Серията като гост на отбора на Оле Гунар Солскяер продължава. Манчестър Юнайтед се доближава до котата от 30 мача без загуба навън, а успехът над Уест Хем впечатлява със своя драматизъм.

Победният гол на Джеси Лингард, който е главният виновник за загубата от Йънг Бойс,  бе истински шедьовър, но и сякаш според сценария. Периодът на англичанина  в Уест Хем бе толкова добър и свеж, че Джеси отказа да се зарадва на попадението си, с което си навлече гнева на Гари Невил. В последната минута Уест Хем спечели дузпа, а Дейвид Мойес взе противоречивото решение да вкара в игра за изпълнение на удара капитана Марк Нобъл, който пропусна. Давид Де Хеа пък спаси първата си дузпа от 2014 г.

Основният извод е, че отсъствието на Антонио повлия на реализацията на Уест Хем, а също така, че Юнайтед имаше голяма доза късмет при тази победа. Трябва да отбележим и поредният гол на Кристиано Роналдо, който се разписва във всеки мач, в който е играл за "червените дяволи".

 

Накратко:

- Брентфорд продължава да впечатлява. Новакът реши всички въпроси с Уулвс още през първото полувреме, а "вълците" не успяха да се възползват даже от изгонването на съперник в 64-та минута.

- Уотфорд спечели битката на аутсайдерите, побеждавайки Норич.

- Играчите на Манчестър Сити нанесоха само един удар в очертанията на вратата на Саутхемптън, за това нулевото равенство е закономерно.

Символичен отбор на кръга: Де Хеа - Беднарек, Ван Дайк, Тиаго Силва - Матю Кеш, Дъглас Луис, Едегор, Алонсо - Сар, Тоуни, Лингард.

Цитат на кръга: "Няма да ме карате да спекулирам за шансовете за титлата сега. Има само пет мача от сезона зад гърба ни. Може би не съм в настроение и вчера загубих работата си. Това е нещо обичайно за Манчестър Юнайтед", Солскяер след мача с Уест Хем.

  Сподели
622