Жалкият Арсенал, шампионският характер на Челси, серията на Брентфорд...


Н. Гавазов

Жалкият Арсенал, шампионският характер на Челси, серията на Брентфорд...

Английската Висша лига продължава да набира скорост. С какво ще запомним кръга преди международната пауза? С това, че Тотнъм постигна трета победа от три мача и е едноличен лидер в класирането. За сметка на това съседът Арсенал е с три загуби и е на дъното. Според различни слухове, времето на Микел Артета изтича и испанецът в фаворит на букмейкърите за първо мениджърско уволнение.

Запомнящо е и представянето на Челси на гости на Ливърпул - "сините" останаха с десет човека на "Абфийлд", но въпреки това удържаха точката. Впечатлява и Брентфорд, който все още е без загуба. Никой не очаква чудеса от новака, но и това е малко чудо на фона на представянето на Нюкасъл, Уулвс и изпадналия в технически нокаут Арсенал.

Впрочем, по-долу представяме основните събития от третия кръг на Висшата лига на Англия.

 

Погромът на Арсенал

Сегашната игра и резултати на Арсенал носят само болка на феновете на този велик клуб. Стигна се до там, че много от почитателите на "артилеристите" с носталгия си спомнят за стереотипното четвърто място при Арсен Венгер.

Началото не бе зле за лондончани. Хората на Артета започнаха с персонална преса, което не позволи на Манчестър Сити да установи контрол върху играта. Всичко обаче приключи бързо: организацията в отбрана рухна още при първото подаване в наказателното поле на "артилеристите". Показателен момент стана когато фенове на Арсенал започнаха да напускат стадиона след втория гола, а стюардите не им позволяваха да си тръгнат! Ако трябва да бъдем коректни, това попадение не трябваше да бъде признато. За сметка на това червеният картон на Гранит Джака бе безспорен и след него за феновете на гостите остана само надеждата, че "гражданите" ще проявят милост.

Шокира обаче безпомощността на играчите на Арсенал, които отправиха само един удар към Едерсон. Седрик е ужасен, Чембърс е зле, а Колашинац е пълна трагедия. Обамеянг пък тичаше цял мач без топка.

Така Арсенал се озова на дъното, а времето пред Артата е много малко. Може би до следващия мач срещу Норич, който "артилеристите" са длъжни да спечелят.

 

Челси показа шампионски характер

Централният мач от третия кръг на английската Висша лига бе конфронтацията между Ливърпул и Челси. За хората на Юрген Клоп този двубой може да се нарече първият сериозен тест за тази кампания във Висшата лига на фона на двете предишни уверени победи над Норич и Бърнли и честно казано, мърсисайдци разочароваха, но и е твърде рано да им се даде лоша  диагноза.

Играчите на Ливърпул проведоха цялото второ полувреме с човек в повече, но въпреки невероятния натиск върху вратата на Едуар Менди, защитата на Челси издържа и демонстрира истински шампионски характер. Трябва да заявим още веднъж, че Томас Тухел е свършил невероятна работа като мениджър на "сините" и тази среща показа, че именно неговият отбор е основният претендент за златните медали във Висшата лига 2021/22.

Някой може да каже, че решението на Антъни Тейлър да отстрани Рийс Джеймс точно преди почивката е убило втората половина на срещата. Да, може да е така, но Джеймс чисто рефлексивно игра като вратар и не позволи на топката да пресече линията на вратата. Разумно отстраняване, от което Ливърпул беше длъжен да се възползва изцяло, но по някаква причина не успя да направи това и бе принуден да се задоволи с равенство, което в дадената ситуация е равносилно на поражение за "червените".

 

Тотнъм оглавява таблицата

Тотнъм се оказа на първо място в класирането точно в момент, в който Арсенал се намира на последното място. Такова нещо се случва за първи път в историята на английската Висша лига и вероятно това е раят в представите на феновете на "шпорите".

Единственият гол в мача с Уотфорд отбеляза Сон Хин Мин в 42-та минута. По принцип такива срещи едва ли могат да донесат естетическо удоволствие на неутралните зрители, но отчитайки предишния опит на Нуно Ешпирито Санто, можем да очакваме футбол, в който главно се залага на отбраната и да не се позволи на противника да играе.  Главната сила на "шпорите" е игра с трима опорни халфа. Да, това не е зрелищно, да, лондончани вкарват само по един гол, но пък Тотнъм е първи с нула допуснати гола. И едва ли ще се намери почитател на тима от Северен Лондон, който да не е съгласен нещата да останат така до края.

 

"Късметлията" Уулвърхемптън

Завръщането на Кристиано Роналдо бе основната тема на седмицата. В неделя новият му отбор игра на "Молиню", където всичко протече по обичайния сценарий. Съперникът превъзхождаше Манчестър Юнайтед през по -голямата част от битката, но в ключов момент хората на Оле Гунар Солскяер нанесоха печелившия удар. Роналдо лесно можеше да се представи на мястото на Мейсън Гринууд. Качеството на играта не е толкова важно, ако имаш шанс да станеш герой във всеки мач.

Тази норма обаче е трудно да се приеме от новия наставник на "вълците" Бруно Лаже. Докато бившият наставник на "вълците“ Нуно печели във всеки мач с 1: 0, хората на Лаже губят със същия резултат. Освен това Уулес откровено няма късмет. Отборът е начело по брой създадени шансове, Адама Траоре е в страхотна форма, но по някакво чудо топката не влиза във вратата на противниците. "Вълците" играят, но не вкарват. Юнайтед пък има обратна история.

 

Брентфорд все още е без загуба

Още преди старта на сезона казахме, че ще е много интересно да наблюдаваме играта на Брентфорд, който играе смело и атакуващо, без значение на съперника. И разполага с интересен специалист в лицето на Томас Франк. Няма да се ангажираме с прогноза, дали "пчелите" ще оцелеят в месомелачката или не, защото историята показва много случаи, когато даден новак започва добре, но се проваля в края и в крайна сметка изпада. Факт е обаче, че Брентфорд атакува, търси гола, брани се както може, а това носи резултат. След победата над Арсенал и равенството с Кристъл палас, този път хората на Франк гостуваха на Астън Вила и ранните голове на Тоуни и Буендия установиха крайният резултат в мача - 1:1. Така новакът събра 5 точки и заема десета позиция в таблицата за класиране, без загубен мач. Чудесно начало, нали?  

 

На Нюкасъл му липсва концентрация

Отборът на Стив Брус не играе толкова лошо, както в най-лошите отрязъци през миналия сезон. Тимът с Калъм Уилсън и Алън Сен-Максим има какво да предложи в атака, но свраките продължават да губят точки заради липса на концентрация и грешки в отбраната.

Силно първо полувреме срещу Уест Хем в миналия кръг, след което съперникът вкара три гола. Сега втори домашен мач и Нюкасъл отново губи точки, при това след като излезе напред в резултата в добавеното време. Това е първа тока за "свраките" през сезона и е очевидно, че отборът трябва да се научи да играе за резултат, което е учудващо с оглед на прагматизма на Стив Брус.

 

Промяната в Евертън 

Финансовите ограничения не позволяват на Евертън да подкрепи Рафа Бенитес толкова, колкото предишните мениджъри, но испанецът не се нуждае от повече. Скромните ресурси бяха изразходвани разумно: Демарай Грей и Андрос Таусенд не струваха почти нищо на Евертън, но вече промениха атакуващата игра на отбора.

Таунсенд доведе "карамелите" до победа в Купата на Лигата срещу Хъдърсфийлд в средата на седмицата, а Грей вкара своя втори гол в лигата в събота. Този път отборът на Бенитес прие Брайтън, който нямаше загубени точки на старта и не отстъпваше на никого в седем поредни домакински срещи. Но изглежда, че Евертън на Бенитес е подготвен за сезона и единственото, което може да разтрои мениджъра е  поведението на Ришарлисън, който не искаше да отстъпи на Доминик Калвърт-Люин правото да изпълни дузпа.

А иначе мачът затвърди мнението, че философията на испанеца ще е различна от тази на предшественика му Карло Анчелоти - топката не бива да се отдава на съперника, а когато се загуби, трябва да се търси начин възможно най-бързо да се отнеме. Така Евертън събра седем точки от три мача и дели второто място с още четири отбора.

 

Крис Ууд - автор на 30 000-я гол в историята на Висшата лига. Може и да сте пропуснали срещата Бърнли - Лийдс, която завърши при резултат 1:1, но няма как да пропуснем историческото постижение на новозеландския нападател на Бърнли, който откри резултата в 61-та минута на двубоя с "пауните". Така Уудс се нареди до имена като Кантона (100 гола през 1992 г.), Невил (1000 гола, 1992 г.), Фърдинанд (10 000 гола, 2001 г.), Албригтън (20 000 гола, 2011 г.) и Ибрахимович (25 000 гола, 2016 г.).

 

Символичен състав на кръга: Де Хеа - Кансело, Тиаго Силва, Коулмън - Сон. Родри, Галахър, Торес - Антонио, Варди, Жезуш.

 

Цитат на кръга: "Да се ​​надяваме, че Роналдо не гледа това, защото в противен случай ще се откаже от сделката. Това е единственото нещо, за което се притеснявам", (Рой Кийн за мача Уулвс - Манчестър Юнайтед)

  Сподели
702