Отмъщението на Ливърпул, приземяването и кошмарът на Арсенал...


Н. Гавазов

 Отмъщението на Ливърпул, приземяването и кошмарът на Арсенал...

Английската Висша лига постепенно набира скорост през новия си сезон, а резултатите от някои мачове от втория кръг само потвърдиха, че е твърде рано да се бърза с каквито и да било прогнози.

Ако Ливърпул и Манчестър Сити спечелиха уверени победи над аутсайдери в дуелите си, то например Манчестър Юнайтед, който имаше страхотен старт на кампанията, се завърна към земята след равенство със Саутхемптън.

Нека разгледаме по -отблизо всички най -интересни събития, които се случиха във втория кръг на английското първенство 2021/22.

 

Отмъщението на Ливърпул

Отборът на Шон Дайк бе колективът, който през миналия сезон прекъсна серията от 68 мача на Ливърпул без поражение у дома. Това бе последвано от още пет поредни провала за мърсисайдци, което постави под въпрос класирането на "червените" за топ 4.

Този път обаче гостите трябваше да се изправят и срещу пълен "Анфийлд". Това е първият път от март 2020 г., когато Ливърпул играе в такава атмосфера, а също така е и първият път от януари, когато мърсисайдци провеждат официален мач с Джордан Хендерсън в състава си.

Домакините с лекота се справиха със съперника си и единственият проблем, който имаха бе грубата игра на Бърнли, за която Клоп говори след мача.

Костас Цимикас успешно замени контузения Анди Робъртсън, Диого Жота постепенно измества Фирмино от състава, а Салах и Мане са стабилно добри.

В крайна сметка Ливърпул започна с две победи и две сухи мрежи. Норич и Бърнли не са от най -опасните противници, затова и с нетърпение очакваме срещата с Челси в събота, за да разберем доколко се покриват амбиции и възможности през новия сезон.  

 

Норич изглежда безнадежден

Трудно е да започнеш кампанията срещу Ливърпул и Манчестър Сити, но колективът на Даниел Фарке се оказа много лесен противник за "грандовете". "Канарчетата" показаха на "Етихад", че не са направили никакви изводи от последното си участие в елита. Това е същият Норич, който не знае как да се защитава, но разликата отпреди две години е, че тимът и няма какво да предложи в атака.

Сити имаше перфектен противник, който му "помогна" да преодолее неуспеха на старта и да вземе първата си победа за сезона. Пет получени гола дори бяха най-малкото, което сполетя новаците, а тук задължително трябва да отбележим попадението на Джак Грилиш, което със сигурност ще помогне на бившия капитан на Астън Вила да набере увереност на новото си работно място.

 

Челси смачка Арсенал

Арсенал на Микел провежда най -добрите си мачове, когато има проста задача - да се защитава срещу по -силен противник. "Артилеристите" затвориха успешно Челси през май, което даде малко надежди преди новата среща на отборите на "Емирейтс".

Сега обаче ситуацията е много по-различна. "Артилеристите" загубиха двама ключови футболисти още преди двубоя с Брентфорд - Обамеянг и Лаказет се разболяха от коронавирус. Новото попълнение Мартин Едегор не успя да оформи получаване на работна виза за Великобритания, Парти и Нкетиа се контузиха по време на летния сбор, а Магалянес преди това. Но историята не приключи с това, защото в деня на дербито стана известно, че Бен Уайт попада в групата на болните от коронавирус, а преди мача Белерин контузи бедрото си. Да не си на мястото на Артета, особено когато срещу европейския шампион си принуден да поставиш в центъра на защитата Мари и Холдинг! Освен това Челси изглеждаше много съсредоточен в голямата си цел.

В интерес на истината трябва да похвалим Арсенал за бойката му игра през първите 15 минути. След това обаче "артилеристите" не знаеха какво да правят срещу своя съперник, по подобие на мача с Брентфорд в първия кръг.  Челси приключи въпроса с победителя в началото на мача, след което си позволи да играе разумно, запазвайки силата си за по -сериозни предизвикателства. А Арсенал за втори път в историята си загуби два стартови мача от Висшата лига и вече се заговори за уволнение на Артета. А предстои двубой и с Манчестър Сити. Кошмар!

 

Приземяването

Срещата Саутхемптън - Манчестър Юнайтед  може да се разглежда от две страни, едната от които е положителна за Юнайтед. Отборът на Оле Гунар Солскяер е без загуба в 27 -ия си пореден мач във Висшата лига като гост, като в това отношение вече подобри рекорда на Арсенал между 2003 и 2004 г. Да, тогава Арсенал бе шампион, а сега "червените дяволи" трябва да демонстрират стабилност,  за да претендира сериозно за титлата.

Победата над Лийдс в първия кръг бе впечатляваща, но Юнайтед се препъна седмица по -късно. Саутхемптън на Ралф Хазенхютл отново бе настроен за добър старт, осигурен от автогола на Фред в 30 -ата минута. Юнайтед от своя страна бе готов за обрат след полувремето, но този път колективът на Солскяер се ограничи до един гол.Саутхемптън в такива ситуации често се разпада, но този път домакините от  "Сейнт Мери“ издържаха на натиска, въпреки че преди старта на сезона загубиха Ингс, Вестергор, Бертран и Минамино.

Марсиал отново напомни за своите проблеми с реализацията, но имаме своите въпроси и към Оле, който остави Матич до 86-та минута, при положение, че преди това Мактоминей замени Фред.

 

Дейвид Мойс надигра Брендън Роджърс

Много фенове с интерес очакваха последния мач от втория кръг между Уест Хем и Лестър, които финишираха в зоната на Лига Европа през миналия сезон и имат еднакъв стил на игра.

"Чуковете" показаха голяма агресия и резултатност през последните месеци на предишната кампания, което в голяма степен се свързваше с присъствието на Джеси Лингард. Сега обаче тази роля бе поета от Саид Бенрахма, а доверието и търпението на Дейвид Мойс към алжиреца бе възнаградено. Брендън Роджърс от своя страна се върна към схема с двама централни защитника и сам Варди в атака, така че Ихеначо и Дака останаха на пейката, което бе малко учудващо, а по-късно се оказа и неоправдано.  

Лестър на практика не заплашваше вратата на съперника, а изгонването на Перес се превърна в началото на края за "лисиците". Бенхрама и Мичел Антонио се развихриха и унищожиха защитата на съперника си, а крайният резултат от този сблъсък е 4:1 за лондончани. Освен това Антонио стана голмайстор на Уест Хем в историята на Висшата лига, а Перес ще пропусне три мача, което означава и връщане на Ихеначо в стартовия състав. Което може би ще зарадва феновете на "лисиците".

 

Разбира се, накратко заслужават да се отбележат и победата на Астън Вила над Нюкасъл и успехът на Тотнъм на гости на Уулвърхемптън. Бирмингамци изненадващо загубиха от Уотфорд в първия кръг, за това тимът отчаяно се нуждаеше от реабилитация. И тя се случи - два удара и два гола, а заедно с това и три спечелени точки. Що се отнася до "шпорите", те отново приеха ролята на неактивната страна и отново постигнаха победа с 1:0. Въпреки двете победи, Нуно Санто трябва да се моли и надява, че Хари Кейн ще остане, защото колективът му изглежда стабилен в защита, но за решаване на сериозни задачи е нужна повече работа в атака.  

  Сподели
517