В зоната на комфорта


Н. Гавазов

В зоната на комфорта

"...Тези дни хората говорят много за мен и причините за напускането ми (на Реал Мадрид). Искам само да кажа, че почти всичко, което казват, не е вярно. Срам ме е, че пресата не казва истината, защото мнозина искрено мислят, че това е така. Имам причини, знам каква е истината и какво се е случило и затова смятам, че това е най-доброто", написа Едегор в своя Instagram преди четири дни.

Тези думи на норвежкия талант дойдоха в отговор на критиките в испанската преса, че е напуснал Реал Мадрид. Проблемът се задълбочи, когато британски медийни гурута започнаха да критикуват Арсенал, че е похарчил пари за Мартин. Дори легендата на лондончани Пол Мърсън нападна клуба за покупката на скандинавеца, чийто преход на "Сантяго Бернабеу" преди шест години предизвика много шум.

Впрочем, Мартин стана първият представител на новата политика на Реал, който отстъпи главната роля на трансферния пазар за сметка на английските грандове и ПСЖ. Тогава в испанската столица дойдоха и други талантливи футболисти и съдбата на всеки се разви различно. Тео Ернандес и Браим Диас се реализираха в Милан, Винисиус и Родри веднага получиха игрово време, а Федерико Валверде след Кастилия и Депортиво се завърна, за да остане.

Пътят на Едегор, който бе предначертан от самото начало,  приличаше на обикновена обиколка преди основното предизвикателство: той започна с Кастилия и всеки следващ наем придвижваше таланта от Драмен до окончателното завръщане в Реал (Херенвен, Витес, Реал Сосиедад и Арсенал).

И когато дойде моментът да се установи в Мадрид и да се докаже, Мартин, който вече бе узрял физически за големите битки, се спря и каза: "Не, това е достатъчно за мен, завинаги заминавам за Арсенал".

Посланието на Едегор звучеше малко заплашително, но първият звънец прозвуча в средата на миналия сезон, когато норвежкият полузащитник се побърка от липсата на игрово време и потегли, за да събере кураж в комфортната зона на Арсенал.

Още тогава бившият главен изпълнителен директор на Реал Мадрид Хорхе Валдано първи призна за незрелостта на Едегор: "Притеснен съм за манталитета на Мартин. Вместо да се бори за мястото си, той отиде там, където му е обещано да играе".

В офисите на Мадрид проявиха разбиране към  норвежеца и оформиха договор за платен наем за шест месеца с Арсенал, където след няколко тренировки той стана част от основния състав, в който Микел Артета осигури максимална свобода на мястото на играча.

Връщайки се за предсезонните тренировки на Реал Мадрид, Едегор установи, че нищо не се е променило дори след напускането на Зинедин Зидан. Все още няма ясна позиция за него, никой не му обещава стабилно участие в тима.

Обратното броене за Едегор започна преди началото на новия сезон на испанското първенство, за който Мадрид не регистрира играча. След това решение той престана да тренира и пристигна във Валдебебас, за да поиска трансфер.

Карло Анчелоти бе попитан след победния мач срещу Алавес, защо Реал не регистрира Едегор: "Нямам и не мога да имам никакви претенции към Мартин. Но му казах, че в средната линия има много висока конкуренция".

Какво направи Едегор? Той поиска от Реал да приеме предложението на  Арсенал, което бе актуално от края на миналия сезон, когато клубът от Северен Лондон остана толкова доволен от наема, че поиска да оформи пълноценен трансфер.

Очевидно Едегор, като един от най -талантливите играчи в съвременния футбол, пое по пътя на най -малкото съпротивление, отказа се от  силната конкуренция и големите битки в Мадрид, а вместо това избра клуб, който меко казано не изглежда толкова амбициозен.

Впрочем, подобно и на Едегор.

Вместо да остане и да предизвика себе си, опитвайки се  да си проправи път към стартовия състав на Реал Мадрид, Мартин, който подобри футболните си умения, се премести в клуб, където няма да има проблеми с конкуренцията и  ще има постоянно място в стартовия състав на Арсенал.

Каквото и да коментира норвежецът в социалните мрежи, става дума за подход, който демонстрира явна липса на характер в Едегор. И в това отношение той трябваше да последва примера на Федерико Валверде, който, разбира се, нямаше такъв талант, но имаше добро разбиране за реалността.

През април тази година Валверде даде интервю, в което се разкри по нов начин: "Какво може да бъде по - добре за мен от това да споделям съблекалнята с Кроос, Модрич и Каземиро? Мога само да се уча от тях и да слушам мълчаливо техните съвети".

Валверде продължи: "Когато има такава здравословна конкуренция както в средната линия на Реал Мадрид, тогава всеки се опитва да извлече най-добрите качества от себе си. С Тони, Лука и Казе пътят към стартовия състав практически е затворен. Но на мен ми харесва това предизвикателство".

Смело, нали?

Какво ли е очаквал Едегор? Че Анчелоти ще постави Модрич или Кроос на пейката, ще поиска от Валверде да напредва с по -бавни темпове и да изгради футбола около халф, изиграл малко повече от десет мача за Реал Мадрид?

Да, Едегор все още е играч с изключителен талант.

Но и слабохарактерен на фона на бягството към комфорта в Арсенал. Където, впрочем, може да последва съдбата и на други таланти, които с времето деградираха до посредствени играчи.

  Сподели
608