Акцентите на изминалия сезон в английската Висша лига


Н. Гавазов

Акцентите на изминалия сезон в английската Висша лига

Приключи поредният сезон в английската Висша лига: наситените 38 кръга от първенството определиха новия победител в, както и отборите, напуснали елитната дивизия. Това бе невероятен турнир, който се проведе през по-голямата част от времето без фенове на трибуните, бе запомнено с отлагането на мачовете поради коронавируса и се проведе под мотото за борба с расизма. По време на пандемията ръководството на лигата успя да се справи с всички трудности и да проведе поредното висококачествено първенство, в което имаше място за интриги, емоции и неочаквани събития.

FUTBOL TV акцентира върху някои моменти от изминалия сезон.

Титлата  на Манчестър Сити не поражда въпроси

Отборът на Пеп Гуардиола имаше невероятно силен сезон и заслужено си върна титлата. "Гражданите" не започнаха шампионата по най-добрия начин, загубиха много важни точки в началото на кампанията и дори отпаднаха от челната десетка в класирането, но все пак намериха сили да се върнат в състезанието и да се превърнат в основния фаворит на сезонът. Ключов отрязък  за отбора бе зимата, когато Манчестър Сити имаше невероятна серия от 21 победи, повечето от които бяха във Висшата лига. Благодарение на такъв скок хората на Гуардиола успяха първо да излязат на върха, а след това да се откъснат от основните си конкуренти.

Манчестър Сити не само умело се възползва от грешките на своите съперници, но наистина добави по отношение на играта си. Испанският мениджър най-накрая подобри действията в защита, която стана много по-надеждна с пристигането на Рубен Диаш, а също така успя да адаптира отбора към схема без чист нападател, тъй като и Серхио Агуеро, и Габриел Жезуш пропуснаха значителен сегмент от кампанията поради травми. Атакуващите полузащитници на "гражданите" - Кевин де Брюйне, Риад Марез, Илкай Гюндоган и Фил Фоден излязоха на преден план. И този път е невероятно трудно да се открои най-добрият футболист в Манчестър Сити, защото целият отбор имаше много силен сезон и с право си осигури титлата няколко кръга преди края на Висшата лига.

 

Играч на сезона - Бруно Фернандеш (Манчестър Юнайтед)

 

Португалският полузащитник на "червените дяволи" бързо нахлу в английския футбол миналата година, когато почти еднолично завлече Манчестър Юнайтед в зоната на Шампионска лига в края на кампанията. Още тогава бе ясно, че клубът от "Олд Трафорд" се е сдобил с невероятно силен футболист, който веднага стана лидер на отбора и ще има безценно влияние върху играта му.

В първия си пълен сезон в Англия Фернандеш не намали темпото, а продължи да радва феновете на Манчестър Юнайтед с ефективни действия. Да, Бруно не успя да стане голмайстор и асистент на шампионата, но неговите 18 точни удара и 12 асистенции определено се превърнаха в ключов фактор за напредъка на обвиненията на Оле Гунар Солскяер през този сезон.

Хари Кейн се представи страхотно през изминалия сезон - англичанинът традиционно вкара много, а също така асистира необичайно често. Лидерите на Манчестър Сити играха на своето си ниво, зарадваха топ реализаторите на Лийдс, Евертън и Астън Вила с добро представяне, но нито един от тях не повлияха толкова много на представянето на отборите си, подкрепени с добри резултати, както го направи Бруно. Манчестър Юнайтед обаче едва ли би успял да стане втори без Фернандеш в състава си, опирайки се на действията и лидерските качества на португалеца.

 

Мениджър на сезона - Пеп Гуардиола (Манчестър Сити)

 

Мениджърът на "гражданите" успя да изведе отбора си до лидерите на Висшата лига след неуспешния старт на кампанията и оттогава Манчестър Сити не отстъпи първото си място на никого, като увеличи преднината си пред конкурентите. Гуардиола създаде отбор, който бе с една глава над останалите тимове във Висшата лига и имаше още един силен сезон, който не се ограничи само с един трофей. Испанският треньор на Сити имаше на разположение отличен и задълбочен списък, което му позволи да разпредели правилно силите на своите заряди на разстояние и постоянно да прилага ротация, за разлика от другите претенденти за титлата, които всъщност играха същия състав.

В същото време човек не може да не отбележи успехите на другите специалисти, които успяха да се докажат от положителната си страна в последния сезон. Тук особено внимание трябва да отделим на Томас Тухел, който  поведе Челси в средата на сезона и поправи грешките на Франк Лампард, връщайки "сините" в топ 4 в края на сезона. Дейвид Мойс, след много неуспехи в други клубове, превърна Уест Хем от претендент за оцеляване в отбор, който стигна до Европа  и дори по едно време се намираше в зоната на Шампионска лига. Марсело Биелса, заедно със своя Лийдс, както се очакваше, вдигна много шум през първата си кампания във Висшата лига след дълго отсъствие, а "пауните" станаха единственият от трите нови отбора, който успя да запази място в елита.

 

Талант на сезона - Фил Фоден (Манчестър Сити)

 

След като Давид Силва напусна Манчестър Сити, както и продажбата на Лерой Сане, мениджърът на отбора Пеп Гуардиола не навлезе на трансферния пазар и веднага да търси директен заместник на водещите си футболисти. Да, бе закупен Феран Торес, за когото дебютният му сезон в Англия се оказа доста противоречив, но основният залог на ментора на "гражданите"  бе направен върху все още младия Фил Фоден, който прекара първия си наистина силен сезон на "Етихад".

До 20-те си години Фоден вече бе станал трикратен шампион на Англия, но всички титли и награди изчезват на заден план, защото основното е, че на толкова млада възраст Фил стана ключов играч в отбора на Гуардиола, изигравайки своя специална роля на терена. Именно в последния сезон на Висшата лига халфът на Англия най-накрая се превърна в пълноправен играч на първия отбор на Манчестър Сити, треньорите започнаха да му се доверяват повече, а самият играч отговори със зряла игра. Фоден е възпитаник на академията на "гражданите" и от това неговите успехи на футболното игрище стават още по-ценни, като се има предвид колко често и дълго време клубът от Манчестър е бил критикуван за отсъствието на истински собствени играчи в отбора.

 

Арсенал и Тотнъм разочароват, Лестър отново се провали на  финала

Преди последния кръг на английското първенство Арсенал и Тотнъм бяха далеч извън първата четворка в класирането и се бориха да влязат в новия европейски турнир - Лигата на Конференциите. Както и в предишния сезон, столичните клубове разочароваха с представянето си във Висшата лига, като не успяха да се конкурират с други отбори. "Артилеристите“ и "шпорите“ имаха различни проблеми по отношение на играта, но това, което ги обедини бе липсата на солидна резервна скамейка, тъй като в критичните моменти и Арсенал, и Тотнъм нямаха играчи, които да заменят лидерите. В резултат "артилеристите“ завършиха едва осми и за първи път от 25 години няма да играят в евротурнирите, а "шпорите“ останаха без нищо в края на кампанията, а в през лятото може да се сбогуват и с главната си звезда Хари Кейн.

А Лестър на Брендън Роджърс отново имаше много силен сезон и дори получи заслужена награда за усилията си - отборът стана победител в ФА Къп. Що се отнася до Висшата лига, мнозина прогнозираха, че "лисиците" ще завършат в средата на класирането, но играчите на Роджърс прекараха по-голямата част от сезона в първата четворка и към края на кампанията се създаде усещането, че този път Лестър все пак ще стигне до Шампионска лига. Но, както и в предишния сезон, "лисиците" играха много зле в края на шампионата, оставиха основните конкуренти  да се приближат, не се справиха с натиска и отпаднаха от топ 4, оставяйки Ливърпул и Челси пред себе си. Въпреки това, при подобна селекция от изпълнители, крайното пето място е добър резултат за Лестър.

 

Кейн и Едерсън отнесоха индивидуалните награди

Нападателят и голмайстор на Тотнъм през последните години Хари Кейн проведе един от най-добрите сезони в кариерата си и е трудно дори да си представим колко ниско биха били "шпорите" в класирането без звездата си. Английският нападател вкара 23 гола, за да стане голмайстор в шампионата на Англия, с едно попадение пред Мохамед Салах. Нещо повече, Кейн успя да стане лидер по брой асистенции - той има 14 асистенции на сметката си и по този показател изпревари както Кевин де Брюйне, така и Бруно Фернандеш. Бъдещето на английския нападател обаче остава неясно, тъй като към 27-годишна възраст Хари не е спечелил нито един трофей. Кейн вече намекна, че е готов да напусне Тотнъм и ще обмисли различни варианти за продължаване на кариерата си, което означава, че е напълно възможно той да е изиграл последния си мач за лондонския клуб.

Бразилският вратар Манчестър Сити Едерсон спечели "Златната ръкавица" за втора поредна година. Вратарят на "гражданите" записа  19 чисти мрежи в английската Висша лига и по този показател изпревари значително своите преследвачи - Едуар Менди от Челси има 16 мача без пропуснати голове. Едерсон е един от малкото футболисти на Манчестър Сити, чието място в стартовия състав не подлежи на ротация, бразилецът е важен елемент от отбора на Гуардиола, чиято роля не се ограничава до защита на собствената му цел. Вратарят на Манчестър Сити много често започва атаките на своя отбор и в структурата на играта "гражданите" заема специално място, много по-голямо от това само да стои между гредите.

 

Уволнение на сезона - Жозе Моуриньо напусна Тотнъм

Уволнението на Специалния от лондонския клуб съвпадна със създаването на Европейската Суперлига и много любители на конспиративните теории веднага започнаха да говорят за факта, че Моуриньо напусна Тотнъм поради нежеланието си да участва в новия турнир. Истината е, че португалецът напусна поста си единствено заради негативните резултати на футболния терен и не най-добрата атмосфера в отбора извън него. "Шпорите" безнадеждно изоставаха от първите четири тима, унизително изпаднаха от Лига Европа, а на финала за Купата на английската лига, който лондончани в крайна сметка загубиха, Моуриньо дори не получи възможност да изведе отбора на терена.

Още през сезона стана ясно, че Жозе не се справя добре в Тотнъм, но все пак го нямаше усещането, че ръководството на клуба ще предприеме такава радикална стъпка два месеца преди края на шампионата. Португалецът работи в Лондон само 17 месеца, не спечели нито един трофей и повече бе запомнен с циничните си изявления, отколкото с положителните резултати. Моуриньо напусна поредния си клуб и веднага  успя да си намери нова работа. Но Тотнъм все още не е взел решение за новия наставник и този път шефовете на "шпорите“ много по-внимателно ще изберат следващия мениджър.

 

Борбата за оцеляване не се получи

Шефилд Юнайтед, Уест Бромич и Фулъм напуснаха Висшата лига и се случи така, че през този сезон нямаше никаква борба за запазване на правото за пребиваване в елита. Още в първите кръгове тези три клуба попаднаха в дъното на класирането, а в средата на сезона позицията им стана напълно безнадеждна, тъй като всички останали отбори се откъснаха от опасната зона на безопасно разстояние. Най-лошият отбор във Висшата лига бе Шефилд Юнайтед, който първи изпадна и бе основното разочарование за сезона, особено след доста успешна последна кампания.

Уест Бромвич и Фулъм се опитаха да върнат интригата в борбата за място под  слънцето, но всички опити на "дроздовете" и "котиджърсите" да подобрят класирането си изглеждаха жалки и в крайна сметка се провалиха. Сам Алърдайс не успя да спаси друг английски клуб от изпадане, въпреки окуражаващото начало от Уест Бром, а Фулъм, заедно със Скот Паркър, изглеждаха много нестабилни, често губеха и пропускаха много. Но основният проблем и на трите отбора бе кадровият потенциал - при такъв подбор от  играчи е трудно да разчиташ на нещо повече от място в долната част на таблицата за класиране.

 

Протестът на сезона

През април информационното пространство по света бе взривено от новината за създаването на Европейската Суперлига - нов турнир, който трябваше да включва водещите клубове на континента. Най-голямото представителство бе сред английските отбори - Арсенал, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Тотнъм и Челси станаха участници в новия турнир, без да се замислят за вероятните последици. Феновете на всички тези клубове изразиха недоволството си от това решение и започнаха да организират протести в цялата страна, което веднага даде резултат - Суперлигата се срина за броени часове, след като английските клубове започнаха да се оттеглят от новото състезание един след друг.

След това дойдоха феновете на Манчестър Юнайтед, които излязоха с най-големия си протест от няколко години в началото на май, прекъсвайки мача срещу Ливърпул на "Олд Трафорд" от 34-ия кръг на Висшата лига. Феновете на "червените дяволи" вече няколко години са "във война" с ръководството на клуба, а създаването на Суперлигата и участието в този турнир от Манчестър Юнайтед стана още една причина феновете да покажат нежеланието си да виждат семейство Глейзър начело на клуба. Между другото, Джоел Глейзър трябваше да стане един от вицепрезидентите на създадения турнир и това обстоятелство със сигурност още повече настрои хората срещу американеца.

Феновете на Манчестър Юнайтед организираха голяма акция по пътя към "Олд Трафорд", изстрелвайки фойерверки и блокирайки входа на хотела на отбора преди мача. А кулминацията на протеста стана нахлуването  на стадиона и дълъг престой на терена с викове срещу семейство Глейзър - нещо безпрецедентно в историята. Срещата срещу Ливърпул бе отложена, но това не спря феновете на "червените дяволи", които дойдоха на "Олд Трафорд" с жълто-зелени символи за първия домакински мач с фенове срещу Фулъм. Конфликтът между страните далеч не е разрешен и е малко вероятно изобщо да бъде разрешен, но сега се очаква среща между привържениците на Манчестър Юнайтед и ръководството на клуба, пред което феновете ще представят своите претенции.

 

Моментът  на сезона - спасителният гол на Алисон

На финала на английското първенство Ливърпул се намираше в много трудна ситуация, защото, за да влезе в топ 4 на класирането, отборът на Юрген Клоп трябваше да спечели всичките си мачове. След победата над Манчестър Юнайтед, "червените" гостуваха на УБА, който по това време бе изпаднал в Чемпиъншип и просто доиграваше сезона. Но тази битка не бе лесна за Ливърпул, до края на редовното време резултатът остана 1: 1 и вратарят Алисон се притече на помощ на съотборниците си, включвайки се при изпълнението на корнер пред вратата на "дроздовете". Бразилецът се възползва от това, че не бе пазен и вкара победния гол, ставайки герой на мача.

  Сподели
818