Пет английски клуба обявиха за излизане от Суперлигата


Н. Гавазов

Пет английски клуба обявиха  за излизане от Суперлигата

Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Тотнъм, Ливърпул и Арсенал официално обявиха оттеглянето си от Европейската Суперлига, както съобщават пресслужбите на клубовете.

Така единственият клуб от английската Висша лига, който все още не е обявил официално оттегляне от новия турнир е Челси.

Проектът на Европейската Суперлига означаваше създаването на една лига, в която ще участват 20 от най-добрите клубове в Европа. Първоначално участието в Суперлигата бе потвърдено от такива топ клубове като Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм Хотспур. Турнирът е замислен като противотежест на Шампионската лига.

Ето какво написаха от различните клубове:

Арсенал:

"В резултат на това, че се вслушваме във Вас и в по-широката футболна общественост през последните дни, ние се оттегляме от предложената Суперлига. Допуснахме грешка и се извиняваме за нея".

Ливърпул:

"Футболен клуб Ливърпул може да потвърди, че нашето участие в предложените планове за формиране на Европейска Суперлига е прекратено.​ През последните дни клубът получи представителства от различни ключови заинтересовани страни, както вътрешно, така и външно, и бихме искали да им благодарим за ценния принос".

Манчестър Юнайтед:

"Манчестър Юнайтед няма да участва в Европейската Суперлига. Вслушахме се внимателно в реакциите на феновете ни, правителството на Обединеното кралство и други заинтересовани страни. Оставаме отдадени на работата с други от футболното общество, за да излезем с устойчиви решения на дългосрочните предизвикателства пред играта".

Тотнъм:

"Съжаляваме за безпокойството, причинено от предложението. Смятахме, че е важно нашият клуб да участва в разработването на евентуална нова структура, която се стреми да осигури по-добре финансовата честна игра и финансовата устойчивост, като същевременно предоставя значително по-голяма подкрепа за по-широката футболна пирамида.

Ние вярваме, че не трябва да стоим на едно място и че спортът трябва постоянно да преразглежда състезанията и управлението, за да гарантира, че играта, която всички обичаме, продължава да се развива и вълнува феновете по целия свят.

"Бихме искали да благодарим на всички онези поддръжници, които представиха своите обмислени мнения".

  Сподели
576