Трансферна разходка


Н. Гавазов

Трансферна разходка

С какви ли не думи бе сравняван зимният трансферен прозорец – скучен, тъжен и безинтересен. Но в последните часове на периода, в който можеше да се правят някакви сделки с футболисти, европейските клубове ни показаха истински спектакъл, а основното действие се разви на Албиона. Тук главните роли бяха изиграни от Ливърпул и Челси, които в последния ден на януари устроиха истинско шоу в стил Дейвид Копърфилд. Часовете отминаваха един след друг, футболните фенове тръпнеха, а новините ставаха все по-нереални и взаимно изключващи се. В крайна сметка, Ливърпул и Челси устроиха истинско пиршество, разигравайки безпрецедентните 130 милиона паунда – напук на рецесията, растящата безработица и инфлацията.

„Червените” от Мърсисайд за една вечер успяха да продадат един нападател и с получените пари да закупят други двама. 27 милиона за Луис Суарес и желанието на уругваеца се оказаха решаващи в преговорите с Аякс. Два пъти бяха прекратявани преговорите, наложи се самият нападател да заяви, че вече не се чувства мотивиран да играе за клуба от Амстердам и преговорите отново започнаха. Те сякаш бяха с най-предизвестен край. Просто Ливърпул трябваше малко повече да мотивира Аякс и го направи. В крайна сметка,  Суарес дойде на „Анфийлд”!

В същото време сагата „Торес” започна да набира скорост и може би тя стана катализатор на цялото безумие, което се случи в понеделник вечер. Отначало Ливърпул отказа две оферти на Челси за своята звезда, а след това се оказа, че все пак двата клуба преговарят. Може би защото Фернандо призова миналия петък шефовете си да обърнат по-голямо внимание на офертата на „сините”, а може би защото никой не искаше да плаща голяма заплата на цупещ се и мрънкащ играч. А най-вероятно, защото на Ливърпул му трябваха пари, за да стане факт снощният спектакъл. При всички положения, най-накрая Челси привлече срещу 50 милиона Торес и постави нов британски трансферен рекорд. Докато горяха фланелката му край река Мърси, испанският национал отлетя с хеликоптер за Лондон, подписа договор на стойност 175 000 паунда на седмица и побърза да заяви, че иска да играе за голям отбор с големи цели.

И ето, че нещата с Анди Керъл се развиха много бързо. В понеделник през целия ден идваха информации, че Нюкасъл няма намерение да се разделя със своя нападател. Но купувачите показаха голяма находчивост и постоянство, съчетани с демонстрация на много парични знаци – просто парите от Торес трябваше да бъда реинвестирани по някакъв начин и след като Ливърпул отначало зашемети Нюкасъл с оферта от 30 милиона паунда, последва още една от 35 милиона и в крайна сметка мениджърът на „свраките” Алън Пардю беше безсилен да предотврати осребряването на Керъл от собственика Майк Ашли, за да стане нападателят със 72 минути в националния отбор на Англия осмият най-скъп футболист в света – само минути преди т.нар. „мъртва линия”. Лудост! Тя не свърши до тук и „червените” се хвърлиха в преследване и на Чарли Адам от Блекпул, но в крайна сметка трябваше да се примирят с поражението. Може би лятото ще успеят?

Всичко обаче не свърши дотук. Точно когато Челси отчиташе загуби от 70,9 милиона паунда, Роман Абрамович противно на критериите на финансовия фейърплей на УЕФА успя да подпише с бразилския централен защитник Давид Луиш – трансфер, останал в сянката на удара с Торес, но показвайки, че „сините” мислят не само за нападателната си линия, а и за защитата.

Някак си като антракт изглеждат трансферите на Пол Кончески, Даниел Стъридж, Майкъл Брадли, Гудьонсен, Ел Хаджи Диуф и Стив Айлънд. Още по-малко впечатление направиха трансферите на Апенините, където Интер махна двама защитника, за да привлече един, Милан сключи договор с Легроталие, а Ювентус привлече нападател, за да засили друг в Парма. Никой не обърна внимание и на това, че Волфсбург подписа с трима нови играчи, а Шалке привлече ирански нападател. А осемте трансфера на Пиринеите намериха съвсем малко място в няколко местни издания.

Със сигурност обаче пиршеството от 200 милиона паунда на клубовете от Висшата лига на Англия ще раздразни президента на УЕФА Мишел Платини, докато той чака да влязат в сила новите финансови правила. Днес от УЕФА побързаха да заявят, че сделка от 58,5 милиона евро за един играч е тревожен знак. На кой ли му пука обаче за двойния стандарт на чиновниците от европейската централа? Животът продължава. До следващата лудница.

Топ 9 на зимните трансфери:

Фернандо Торес  (Ливърпул – Челси) 58,5 млн. евро

Анди Керъл (Нюкасъл – Ливърпул)  41 млн. евро

Един Джеко (Волфсбург – Манчестър Сити) 37 млн. евро

Луис Суарес (Аякс – Ливърпул ) 26,5 млн. евро

Давид Луиш (Бенфика – Челси) 25млн. евро

Дарън Бент (Съндърланд – Астън Вила) 21,5 млн. евро

Джампаоло Пацини (Сампдория – Интер) 19 млн. евро

Андреа Ранокия (Дженоа – Интер) 18,5 млн. евро

Луис Густаво (Хофенхайм – Байерн ) 17 млн. евро.

  Сподели
223