Ман Юнайтед се справи с кибератаката


Н. Гавазов

Ман Юнайтед се справи с кибератаката

Приключи историята с атаката на компютърните системи на Манчестър Юнайтед. При това всичко завърши добре за клуба от "Олд Трафорд".

Нека ви припомним, че преди две седмици Юнайтед обяви, че клубът е станал жертва на нападение от "усъвършенствани киберпрестъпници".

След това стана известно, че "червените дяволи“ са подложени на изнудване - хакери поискаха няколко милиона паунда, заплашвайки да публикуват чувствителна информация за клуба. Имаше опасения, че плановете за трансфери на Юнайтед, договорите на играчите  и комерсиалните споразумения ще станат публично достояние.

Юнайтед не обяви официално дали откупът е платен, но според източници, близки до клуба, исканията на хакерите не са изпълнени.

Клубът трябваше временно да изключи отделни компютърни системи и дори някои служители бяха инструктирани да не използват електронна поща, но в петък всичко се нормализира.

Смята се, че вирусът е проникнал във вътрешните системи на клуба чрез фалшив имейл.

Тъй като обаче компютърните системи на Юнайтед веднага бяха сегментирани, щетите бяха минимални. Съобщава се, че не е имало изтичане на класифицирана информация.

Въпреки всичко Отделът по информация на Великобритания провежда разследване срещу "червените дяволи“, които са изправени пред многомилионна глоба, ако се установи изтичане на лична информация.

  Сподели
80