Кралят е мъртъв, да живее кралят


Т. Михайлов

Кралят е мъртъв, да живее кралят

Часове преди двубоя с Манчестър Юнайтед на “Олд Трафорд” Ливърпул уволни мениджъра си Рой Ходжсън, слагайки за негов заместник Кени Далглиш. Решението на ръководството е логично и вероятно идва в точния момент. Залага се на клубна легенда, която знае как да мотивира загубилите дух играчи на потъналия в пепелта колос от “Анфийлд” точно преди срещата с най-големия враг. Дали обаче назначението на Крал Кени е добро за бъдещето на Ливърпул и ще доведе ли до прогрес още през следващия сезон?

С идването на новите собственици от NESV трябваше да се случи едно прераждане за клуба. Омразните Том Хикс и Джордж Джилет бяха прогонени с някои съмнителни юридически манипулации и Джон Хенри и Том Уернър придобиха клуба на безценица. Малко преди това очаквано събитие си тръгна и Рафа Бенитес. На негово място бе назначен Рой Ходжсън, вероятно като временно решение. Той бързо се превърна в основен виновник за слабите резултати поне според феновете. Сега те отново ще бъдат доволни, но дали това не е поредната заблуда?

Първият знак, че NESV не е това което са Роман Абрамович за Челси и Шейх Мансур за Ман Сити е поведението на компанията на трансферния пазар тази зима. Рой Ходжсън не получи нито пени, за да подсили състава си, който е застрашен от изпадане. Обясненията са само две. Или NESV нямаха доверие в способността на мениджъра, извел Фулъм до финал в Лига Европа да избере правилните играчи за бъдещето на тима, или са поредните кърлежи, които ще опитат да спечелят от препродажбата на Ливърпул на по-висока цена. Коя е вярната хипотеза ще разберем в идните дни. Ако NESV даде пари на Кени Далглиш феновете могат да си отдъхнат.

Но да се спрем на самия избор на нов мениджър. Позитивното за Ливърпул е, че Крал Кени е клубна легенда, донесъл е последната титла на “мърсисайдци” преди 20 години, публиката го обича, а и познава младите надежди, работейки в академията в последната година. След оттеглянето си от “Анфийлд” започва работа в Блекбърн, донасяйки на тима титлата през 1994 с парите на стоманения магнат Джак Уолкър. До колко има страхопочитанието на играчите е друг въпрос, тъй като повечето от тях са чужденци. Но с плюсовете до тук!

Какви са негативите от назначаването на Кени?  На първо място това е възрастта. След 2 месеца Далглиш ще навърши 60, което говори, че едва ли NESV планират дългосрочен проект с него. Повечето клубове, в това число последните два европейски шампиона Барселона и Интер залагат също на специалисти с малко опит, но те са млади и с големи амбиции.. Челси взе Моуриньо, когато Специалния бе само на 42. Юнайтед залага на Сър Алекс, когато той е на 44, а Арсенал на Венгер, когато французинът е на 45. Последните двама изграждат своите империи в продължение на дълги години.

Втората причина назначаването на Кени Далглиш да е грешка е съмнителния му опит в мениджърската професия. Когато той води Ливърпул и после Блекбърн действителността в английския футбол е съвсем различна. Висшата лига далеч не е най-силното първенство в света, парите са други. Успехът с Блекбърн несъмнено е грандиозен, но все пак по онова време Роувърс правят най-скъпите трансфери до този момент, а единствен конкурент им е Манчестър Юнайтед. Сега в битката за титлата, а и за Топ 4 са намесени още 4 тима, водени от изключителни специалисти и тактици, които всяка сутрин в последните години са се събуждали с мисълта как да развият тактически тима си. Нещо, за което Крал Кени не се е притеснявал.

От 1999 Кени Далглиш не е бил начело на нито един клуб, а футболът сега е съвсем разичен. Той е един от онези футболисти бележили края на епохата на типично английския стил на игра, по-известен като ‘kick and rush” (ритай и тичай). В момента Ливърпул разполага предимно с чужденци (част от тежкото наследство, оставено от Бенитес), на които такъв стил не би им допаднал, а и тази тактика трудно ще доведе Ливърпул до върховете в Премиършип. Възможно е все пак Крал Кени да е само временно решение до лятото, когато да се търси нов специалист. Това обаче ще обрече и следващия сезон на “червените”, тъй като всеки се нуждае от време да прокара своите идеи.

Вероятно в първите дни от назначаването на Кени Далглиш Ливърпул ще тръгне нагоре заради голямата мотивация. Ако Манчестър Юнайтед победи мърсисайдци, ентусиазмът може да се изпари твърде бързо. Така остава обаче и опасността тимът да изпадне. Подобен опит вече има Нюкасъл, който се срина след напускането на Кевин Кийгън и заложи на Алан Шиърър. Легендата на “свраките” бе със статут подобен на този на Крал Кени, но не можа да ги спаси. Не това обаче е големият проблем на “Анфийлд”. Отново е хвърлен прах в очите на феновете и се вземат решения без да се мисли за бъдещето развитие на 18-кратния шампион.

  Сподели
347