Моуриньо не е готов да приеме грешките на VAR


Н. Гавазов

Моуриньо не е готов да приеме грешките на VAR

Мениджърът на Тотнъм Жозе Моуриньо заяви, че се е научил да търпи грешките на съдиите, но никога няма да приеме грешките на системата VAR.

За системата VAR се говори много след неотдавнашното дерби между Евертън и Ливърпул, когато вратарят на "карамелите" Джордан Пикфорд направи недееспособен защитника на шампиона Върджил Ван Дайк и не получи наказание за това. Освен това Майкъл Оливър, който ръководеше срещата, се забърка в още един скандал, отменяйки гол на Джордан Хендерсън заради спорна засада на Садио Мане.

Дни след дербито в Мърсисайд пък бездействие на VAR остави безнаказано халфа на Манчестър Сити Илкай Гюндоган, който настъпи крака на вратаря на Порто Аугустин Марчесин, преди да спечели дузпа, а Моуриньо е възмутен от всичко това.

"Мисля, че фокусът върху тези епизоди се дължи на присъствието на VAR. Този тип ситуации се случват на терена без VAR и съдиите, тъй като са дело на хора, които правят грешки.

Познавате ме от няколко години. Трудно ми беше да се примиря с човешката грешка, но аз се научих и в момента винаги приемам грешките на съдията.

Това, което не мога да приема, са грешките на VAR. Ако в този мач (дербито на Мърсисайд) имаше такава ситуация при скорост от 100 мили в час и страничният съдия вдигне флага, всички щяха да кажат: "Добре, това бе лошо, но се е случило и вече е в миналото".

Но проблемът е, че има система VAR. И вратарят на Порто можеше да е със счупен крак в момента. И никой не разбира как фрактурата на вратаря на Порто се превръща в наказателен удар срещу тях.

Ако съдията сгреши, всички се отнасят с разбиране, защото футболът се играе със скорост от 100 мили в час, но как може VAr да сбърка? Ситуацията с Пикфорд е абсолютно същата. Става въпрос за VAR, а не за съдията", заяви Моуриньо.

  Сподели
131