Boxing Day или този луд, луд английски футбол


Н. Гавазов

Boxing Day или този луд, луд английски футбол

Докато цяла Европа си почива по време на коледните и новогодишни празници, във Висшата лига на Англия кръг след кръг се сменят на един дъх и даряват запалянковците с поредното удоволствие от великата игра. Коледа, подаръци, футболен Boxing Day, Нова година, футбол - това е порядъкът в живота на всеки англичанин в края на декември и началото на януари. И тази година на 26 декември се откри най-лудата и единствена по рода си в целия свят програма от футболни мачове. Boxing Day се поява в английския футбол в края на 50-те години на миналия век и има за цел наистина да зарадва феновете в края на старата и началото на новата година.

FUTBOL TV се постара да се върне към историята и да припомни някои от най-любопитните коледни мачове в историята на английския футбол.

 


66 гола в един ден

Английският футбол е видял много Boxing Day, но нито един досега не е успял да надмине по резултатност 1963 година, когато в десет срещи от висшия ешелон на Англия паднаха 66 гола! Двама играчи направиха хеттрик, Фулъм постигна най-голямата си победа в своята история, унищожавайки Ипсуич с 10:1, Блекбърн разгроми Уест Хем с 8:2, а Ливърпул и Бърнли се наслаждаваха на леки победи над Сток и внимание ....Манчестър Юнайтед. Но такива са били времената тогава за „червените дяволи". Място в онзи Boxing Day намериха резултати като 4:4 и 3:3.

 


Юнайтед губи от Ковънтри

През 90-те години Ковънтри играеше по-голяма роля в английския футбол отколкото сега и радваше постоянно своите фенове с добри резултати срещу „тежките" отбори. По време на Коледа от 1997 година Манчестър Юнайтед победи ливърпулския Евертън с 2:0, донасяйки по този начин на Алекс Фъргюсън (Б.ред. - тогава все още не е Сър) шеста поредна победа. Два дни по-късно от чудесното настроение не остава и помен. Визитата в Ковънтри не вещае нищо добро, още повече, че домакините имат тук само две загуби през целия сезон.

„Небесно-сините" повеждат набързо в резултата, но Солскяр и Шерингам внасят нужните корекции в сценария на мача, извеждайки манкунианците напред. Бившият играч на Юнайтед Дион Дъблин обаче е настроен много агресивно към гостите и негов гол изравнява резултата. По-късно той до последно ще се бори за голмайсторския приз в първенството. Но истинският шедьовър в двубоя е по-късно, когато Дарън Хакърби по пътя си към вратата на „червените дяволи" преодолява петима противникови защитника, след което изпраща в дълъг нокдаун вратаря на Юнайтед, забивайки сензационен гол 3:2 за Ковънтри. Това се отрази зле на „червените дяволи", които загубиха два от следващите си три мача, губейки преимуществото си на старта на първенството. На финала тогава триумфира Арсенал.

 

Осем гола, три червени картона


2007 година, прословутия Boxing Day, мач между Челси и Астън Вила. Синята част на Лондон заедно с половината Бирмингам се готвят да отпразнуват подобаващо Рождество Христово. Въпреки слънцето на „Стамфорд Бридж", общата температура на въздуха е една от най-ниските през последните 50 години и част от запалянковците са дошли на стадиона увити с одеала, но на терена е горещо като в истински казан.

Срещата започва във вихрено темпо и с натиск от страна на домакините, но в 14-та минута след една контраатака Мелъни от гостите извежда своите напред. Тридесет минути по-късно той става и автор на дубъл, възползвайки се от груба грешка на Петър Чех, който пред изумените зрители на „Стамфорд Бридж" допуска гол от средно разстояние. Минута по-късно обаче Зет Найт от „виланите" нарушава правилата в собственото си наказателно поле, за което получава червен картон и 11-метровият наказателен удар е изпълнен безпощадно от Шевченко за 1:2.

През втората част отборът на Аврам Грант няма никакво намерение да се примири с резултата и започва да атакува с пълни сили. Пет минути след почивката Шевченко с великолепен изстрел изравнява резултата, а в 66-та Алекс извежда „аристократите" напред. Тогава бирмингамци се хвърлят напред в истински щурм и пред вратата на Челси става наистина горещо. Лаурсен изравнява и гостите започват да бранят равенството. Но не това е всичко в този луд мач. Балак с изискан удар две минути преди края сякаш дава победата на своите, които са вече с десет човека заради червения картон на Карвальо, който с цената на нарушение спира Гарет Бари. И отново Вила атакува. Във втората минута на допълнителното време, с цената на неимоверни усилия топката е доставена в наказателното поле на домакините и когато всички виждат как Агбонлахор вкарва топката във вратата, Ашли Коул се намесва и с цената на нарушение предотвратява попадението...за което получава и червен картон. Минута по-късно обаче Гарет Бари от отсъдения 11-метров наказателен удар изравнява за крайното 4:4!

За нас, българите Boxing Day през 2007 година ще остане също приятен спомен, защото след три дни Бербатов с отбора на Тотнъм вкарва знаменитите си четири гола във вратата на Рединг.

 

Унижение по време на почивката

Странен отбор е Хъл Сити. Уникалният за Англия град Кингстън ъпон Хил създава своя футболен тим през 1904 година, който прави своя дебют във Висшата Лига на Англия едва през 2008 година. В началото „тигрите" започват много мощно - с победи над Арсенал и Тотнъм като гости. С настъплението на зимата резултатите обаче започват да се понижават, за да се стигне в крайна сметка до най-голямата загубата и то точно на Boxing Day. На полувремето Хъл губят с 0:4 от Манчестър Сити. Мениджърът Фил Браун обаче не прибира играчите в топлите съблекални, а ги строява на терена и започва разбора на срещата. Петнадесет минути почивка се превръщат в истински ад за „тигрите" - освен лошата комбинация от студ и мениджърски гняв, тук може да прибавим неспирните освирквания на феновете на домакините. През втората част не знаем дали гостите са пожалени от своя противник, но „гражданите" отбелязват само един гол във вратата на своя противник. Очевидно е, че разборът пред противникова публика все пак има своя ефект.

 

Коледно примирие

По време на Първата Световна Война през 1914 година бил изигран един от най-драматичните двубои в историята на футбола, при това той не намира място в официалните документи на ФИФА. На Boxing Day немските и английските войници обявяват не само примирие, но и организират футболна среща. Никой не знае как точно завършва тя, но победител в нея се оказва немския отбор. Не са ни известни и голмайсторите и остават ли живи след това. Но на преден излиза друг факт - самото организиране на футболна среща. А това говори само за едно - че в най-трудните ситуации хората могат да демонстрират солидарност и човешки дух.

 

  Сподели
276