ФА не подкрепя плана на топ-клубовете за реформа


Н. Гавазов

ФА не подкрепя плана на топ-клубовете за реформа

Президентът на ФА Грег Кларк обясни защо се е оттеглил  от разговорите с топ клубовете във Висшата лига относно проекта "Голямата картина".

Наскоро стана известно, че Ливърпул и Манчестър Юнайтед са представили най-амбициозната реформа на английския футбол от десетилетия.

Според този проект деветте клуба, които играят най-дълго във Висшата лига, ще получат специален статут и ще могат самостоятелно да вземат всички съдбоносни решения. Това е най-важната предложена промяна.

В отвореното си писмо Кларк казва, че английският футбол вече има "прекрасна структура и пирамида от първенства, на които целият свят завижда“.

"Със съгласието на висшето ръководство и нашия главен изпълнителен директор участвах в ранните етапи на преговорите, както стана известно миналия уикенд.

Въпреки това, в края на пролетта, когато стана ясно, че основната цел на тези преговори е да концентрира властта и богатството в ръцете на избрани клубове под заплахата, че те ще напуснат лигата, аз, разбира се, спрях участието си в процеса и посъветвах да се придържаме към принципа на равенството на всички клубове от Висшата лига. Нашият футбол постоянно се нуждае от подобрение, но ползите трябва да бъдат споделени", обяснява Кларк.

  Сподели
120