Ливърпул и Ман Юнайтед предлагат намаляване на отборите във ВЛ


Н. Гавазов

Ливърпул и Ман Юнайтед предлагат намаляване на отборите във ВЛ

Ливърпул и Манчестър Юнайтед са основната движеща сила зад най-голямата реформа на английския футбол от десетилетия.

Американските собственици на Ливърпул, Fenway Sports Group, с подкрепата на Юнайтед, започнаха работа по Project Big Picture още през 2017 г., но пандемията от коронавируса ускори този процес.

Проектът предвижда Висшата лига да плати 250 милиона паунда на Футболната лига за справяне с коронавирусната криза и 100 милиона паунда от ФА за подобни цели, както и за подкрепа на аматьорския и женския футбол.

Също така се предлага броят на клубовете във Висшата лига да бъде намален от 20 на 18. В същото време ще има 24 участника в Чемпиъншип, Първа лига и Втора лига.

Купата на лигата и Суперкупата на ФА ще бъдат премахнати, въпреки че по-рано се говореше за запазване на Купата на Лигата за клубове, които не участват в евротурнирите.

Последните два отбора ще изпаднат във Висшата лига, а заелият 16-то място ще участва в плейофи  с третия, четвъртия и петия отбор от Чемпиъншип.

Най-важната промяна е, че цялата власт ще попадне в ръцете на деветте клубове с най-дълъг стаж във Висшата лига, докато сега за вземането на важни решения е необходим кворум от 14 от 20 гласа.

В момента тези девет клуба са така наречената "голяма шестица“ плюс Евертън, Саутхемптън и Уест Хем. Шест от девет гласа биха били достатъчни за вземане на ключови решения, включително промени в правилата, съгласуване на договори, отстраняване на изпълнителен директор и дори вето върху покупката на клуб.

Занапред Висшата лига ще подкрепя Футболната лига с 25 процента от приходите си годишно.

И накрая, всеки клуб ще може да изпрати до 15 от своите играчи под наем, включително до четирима в един и същи отбор.

Идеите на Ливърпул и Манчестър Юнайтед се подкрепят от изпълнителния директор на английската футболна лига Рик Пери. Разработчиците на проекта също така възнамеряват да получат подкрепа и от Манчестър Сити, Арсенал, Челси и Тотнъм.

  Сподели
425