"Циркът" на "Олд Трафорд", "инцидентът" на "Вила Парк"


Н. Гавазов

Уикендът в английската Висша лига се получи зашеметяващ и постави много въпроси - пред отборите, фенове и специалистите, които със сигурност са объркани от случващото се. В късния неделен следобед феновете на Манчестър Юнайтед трябваше да изпитат срама, на който се подложиха техните градски съперници седмица по-рано. Утеха за почитателите на "червените дяволи" обаче стана катастрофата на шампиона на "Вила Парк" няколко часа по-късно.

Четвъртият кръг на най-популярното първенство в света ще бъде запомнен и с други събития, а за всичко това имате възможност да прочетете по-долу.

 

Циркът на "Олд Трафорд"

Какъв цирк само очакваше феновете на английския футбол в мача между Манчестър Юнайтед и Тотнъм ... Още в първите минути, според всички канони на жанра, Бруно Фернандеш реализира дузпата, но "червените дяволи“ не трябваше да се радват дълго: до 7-ата минута на срещата "шпорите“ не само успяха да реагират, но и поведоха. Въпреки това най-интересното беше пред нас.

Колкото и да е странно, развръзката на тази битка дойде в средата на първото полувреме. По време на подаване от корнер Ерик Ламела провокира  Антони Марсиал и очаквано получи отговор от французина. По време на тази конфликтна ситуация играчът на Тотнъм се превърна в истинско отражение на съвременния футбол, когато тръгна на откровена симулация и принуди главния съдия Антъни Тейлър да покаже на Марсиал червен картон. Справедливо решение, но  отново видяхме едностранно правосъдие от страна на съдийския състав. Каквото и да кажен, но самият  Ламела заслужаваше да бъде отстранен. Жозе Моуриньо усети това, когато реши да замени аржентинеца веднага след почивката.

Червеният картон на Марсиал повлия на крайния резултат, но с голяма степен на вероятност Манчестър Юнайтед и без това щеше да загуби, но може би с по-малко опустошителен резултат. Играта в защита на отбора на Солскяер е тих ужас и бе грехота съперникът да не се възползва от това. Нямаше и как да очакваме друг резултат, различен от поражението. С всеки изминал гол на Моуриньо ставаше все по-трудно да крие усмивката си, а накрая португалецът прояви великодушие, като каза, че Манчестър Юнайтед е голям клуб и трябва да бъде уважаван.

 

Манчестър Сити отново губи точки

Сблъсъкът между Лийдс и Манчестър Сити предизвикваше голям интерес, особено на фона на това как "пауните" създадоха истински проблеми на Ливърпул в своя първи мач след завръщането си във Висшата лига. Разгласената конфронтация между отборите на Марсело Биелса и Хосеп Гуардиола не можеше да бъде равна по дефиниция, предвид голямото превъзходство на играчите на Манчестър Сити в класа. И в първите 20 минути на мача изглеждаше, че "гражданите“ бяха настроени да реагират мощно на поражението от "Лестър“. Играчите на Лийдс бяха извън ритъма и топката, рискувайки да получат няколко гола преди почивката.

Сити вкара един, но след това даде инициативата на противника. Отборът на Гуардиола изглеждаше физически уморен и разбит в средата на терена. Наставникът на вицешампионите закъсня със смяната на Фернандиньо, но като цяло в тази конфронтация почти нямаше място за тактика. Лийдс и Сити играха в един и същ маниер, допуснаха еднакви грешки и най-вече се състезаваха в тичането.  Още една загубена точка за "гражданите", още една спечелена точка за новака. Трудно е да кажем за кой от отборите това е голямо постижение, особено на фона на това как Лестър се справи със Сити преди седмица.

 

Арсенал е много рационален

Арсенал е много противоречив в момента. Финансовите проблеми ограничават възможностите на Микел Артета на трансферния пазар, "артилеристите"  не успяха да подсилят  централната си линия, освен повторния наем на Дани Себайос. В резултат на това на Арсенал сега липсва креативност в атаката, а дългите подавания към Обамеянг станаха банални.

Липсата на реална опасност присъстваше и в мача  срещу Шефилд Юнайтед, който въпреки успешната последна кампания започна този сезон с три поредни поражения. Честно казано, феновете не загубиха нищо, ако някой от тях е пропуснал първото полувреме по определени причини. Първият изстрел към вратата в този мач дойде в 28-ата минута и Дейвид Луис за пореден път доказа, че допуска грешки под висок натиск и ще продължи да го прави, само че този път същите тези пропуски не доведоха до гол.

Днешният Арсенал умело избира изчакваща позиция и всяка атака може да завърши с гол - това го забелязахме още след втория кръг. И така, Сака и Пепе успяха радикално да променят хода на битката само за три минути и да принудят Шефилд Юнайтед да наваксва разлика от два гола. Хората на Крис Уайлдър успяха да отбележат един гол, но не избегнаха четвърто поредно поражение. А Арсенал остава без загуба на "Емирейтс" през тази година, а домашната серия без поражение във всички турнири е 9 срещи.

 

УБА и Фулъм не са готови за Висшата лига

Поражението на Бърнли от Нюкасъл остави отбора на Шон Дайк без точки, но по-зле от "виненочервените" изглежда двойката новодошли в шампионата. Бърнли със сигурност ще реши кадровите си проблеми и ще се върне към познатата игра, но големият въпрос е какво ще правят Уест Бромвич и Фулъм.

Дебютантите претърпяха поредните си поражения в неделя. Саутхемптън се справи лесно с отбора на Славен Билич, който физически издържа около час. Нито един шанс за "дроздовете“ срещу не най-надеждната защита на Саутхемптън. Фулъм изглеждаше малко по-добре на фона на предишни мачове, издържа през първото полувреме, но въпреки това претърпя заслужено поражение от  Уулвърхемптън. Който сега обикновено дава шанс на опонентите си.

Стилът на игра на Фулъм е по-специфичен от този на Уест Бром, но колективът на Скот Паркър все още не може да го реализира на това ниво. Що се отнася до "дроздовете", те все още търсят своя модел и завръщането на Билич към 4-2-3-1 не ги придвижило напред. И тук вече не става дума само за съмнителната физическа готовност на отбора.

 

 

Астън Вила шокира... Европа

Уикендът наистина бе много интересен, а изключително любопитно бе да се наблюдават социалните мрежи в онлайн режим. Феновете на Ливърпул без свян "обгрижваха" тези на историческия съперник, които очевидно бяха шокирани от Тотнъм.

Все още обаче не знаехме какво ни предстои. Със сигурност обаче поражението на Ливърпул на "Вила Парк"  позволи на ръководството на Юнайтед да заспи тази вечер, а почитателите на "червените дяволи" да надигнат глава чрез закачливи постове и забавни картинки.

Астън Вила бе отличен. Началният дебют на Рос Баркли стана правилно решение за Дийн Смит. Хеттрикът на Оли Уоткинс, блясъкът на Джак Грилиш и страхотен контраатакуващ футбол - така може да бъде определена тази среща. Вила заслужаваше този успех, но седем гола срещу Ливърпул е аномалия. Най-поразителното обаче не са грешките на Адриан и защитата, а липсата на реакция от страна на шампиона. На отбор, който е известен със своя характер и запаметяващи се обрати. Ливърпул продължаваше да получава удар след удар, Клоп не предприе нищо, а нападението не прибави, за да компенсира слабата защита.

Ливърпул допусна седем гола за първи път от 1963 г. Това вече бе тимът на Бил Шанкли, но все още не по пътя към своето величие. Сега важното за Юрген Клоп и хората му е "инцидентът"  на "Вила Парк" да остане аномално явление, а не следствие от движение в обратна посока. Защото за първи път от дълго време Ливърпул изглеждаше  като отбор, който не вижда проблем в това да загуби срещата. А това вече е страшно.

 

В едно изречение:

Хаос в първенството. Таблицата за класиране на Висшата лига има странен вид след четири кръга. Евертън и Астън Вила са без загуба. Ливърпул е пети с голова разлика 11:11! Челси е седми, вицешампионите са 14-ти, а градският съперник е на 16-то място. В следващия кръг ни чака ливърпулското дерби, както и визитата на Арсенал на Манчестър Сити. Само можем да гадаем какво ще се случи.

Хамес Родригес и компания запазиха лидерството си в класирането. Победата над Брайтън стана четвърта поредна за Евертън, с което хората на Карло Анчелоти неволно посочиха претенциите си за челните места в края на сезона. Хамес, който вече вкара три гола за "карамелите“, също успешно съживява кариерата си.

Отсъствието на Дейвид Мойс дали не е от полза за Уест Хем? Докато мениджърът се намира под карантина, неговият отбор разгроми втори съперник във Висшата лига: първо бе Улвърхемптън, а сега Лестър допусна три гола в собствената си мрежа.

 

Цитат на кръга:

"Много добре, впечатляващо, но за мен не е изненада. Изненадващ е само резултатът, като дойдете тук [на Олд Трафорд] не очаквате да спечелите с 6:1. Мога да дойда тук още 20 пъти и да не спечеля с такъв резултат. Това е така, защото Тотнъм е феноменален. Отборът има страхотен характер и много самочувствие. Трябва да уважаваме този клуб. Трябва да уважавате историята на Манчестър Юнайтед. Те никога не се отказват. Но успяхме да вземем три точки“, заяви Моуриньо след мача с Манчестър Юнайтед.

  Сподели
429