Най-лошият вратар в лигата, високата резултатност и други


Н. Гавазов

Най-лошият вратар в лигата, високата резултатност и други

Във втория кръг на английската Висша лига отборите шокираха всички с представянето си, вкарвайки 44 гола в 10 мача. Според статистиката, това е рекорд от 1995/96, когато в Лигата участват 20 отбора. Но кръгът ще се запомни и с други неща, като например и някои забележителни дебюти.

За всичко това и други неща може да прочетете по-долу.

 

"Олд Трафорд" отново принадлежи на Кристъл Палас

Феновете на Кристъл Палас трябваше да чакат 30 години за предишната си победа на терена на Манчестър Юнайтед, но явно на "орлите“ им хареса този "вкус". За втора поредна година отборът на Рой Ходжсън победи на "Олд Трафорд“ с контраатакуващ футбол и го направи още по-убедително за разлика от миналата година - с почти никакъв шанс за "червените дяволи".

Проблемите на хората на Оле Гунар Солскяер са тема на отделен разговор, но истината е, че този ден принадлежи на противника. Ако през август миналата година Палас бе изцяло ангажиран с отбранителна работа и от време на време преминаваше в офанзива, сега "орлите“ тероризираха защитата на Юнайтед през цялата битка. Бързината и агресивността на атакуващите играчи насаждаха страх у домакините от първите минути. В герой на срещата се превърна Заха, който изигра най-добрия си мач срещу бившия клуб. Уилфрид стана първият бивш играч на Юнайтед, който вкара дубъл срещу "червените дяволи"  във Висшата лига.

В два мача Заха вече вкара три пъти - това е един гол по-малко, отколкото имаше през целия последен сезон. Желанието да се изпробва в голям клуб не е изчезнало, но този път Заха реши да насочи мотивацията си в правилната посока.

 

Сон и Кейн са добри и без Бейл

Завръщането на Гарет Бейл и привличането на Серхио Регилон вдъхновиха феновете на Тотнъм повече от първоначалните изяви на отбора през сезона. Жозе Моуриньо също бе недоволен след мача с Евертън. Деле Али, на когото вероятно е омръзнало да убеждава мениджъра на "шпорите“ в своята състоятелност, отново не попадна в заявката за срещата със Саутхемптън. Може би заради това на "Сейнт Мери" имаше някакво усещане за отсъствие на някого. Но истината е, че това не засягаше атакуващите играчи.

 "Шпорите“ проведоха второто полувреме много по-добре от първото, а обратната ситуация се отнася за Саутхемптън. Но атакуващата тактика сработи и преди почивката, защото хората на Жозе Моуриньо отправиха три удара, вкараха три гола, като два бяха отменени заради минимални засади. Веселбата започна след почивката, когато лондончани спечелиха борбата в средата на терена.

Дуетът Сон Хин Мин  и Хари Кейн отбеляза четири гола - четири за единия, четири асистенции за другия. Това се случва за първи път във Висшата лига и няколко от най-добрите играчи на Тотнъм дадоха на Гарет Бейл да разбере, че индивидуалните стандарти за атакуващи играчи все още са много високи тук. Али? С такава огнена форма на нападателите и с Бейл на един от фланговете, определено Али няма място в отбора.

 

Уест Хем подари победата на Арсенал

Хората на Микел Артета започнаха много убедително в първия кръг, но не успяха да покажат най-добрата си игра с Уест Хем, който ще бъде един от фаворитите за изпадане през този сезон. Впрочем, реакцията на наставника на "артилеристите" след мача ясно показа задоволството му от ролята на късмета в срещата.

Уест Хем бе по-близо до победата от гледна точка на играта, отколкото Арсенал. "Чуковете“, преминавайки към схема с трима защитника, имаха своите моменти, но нещо постоянно им пречеше да реализират предимството си.

Като цяло, двубоят може да отнесем като позитивен за колектива на Девйд Мойс, защото се виждаше видим прогрес в сравнение с първия мач. Но какво значение има това, след като трите точки отидоха в другата посока?

 

7:7

Лийдс е  единственият отбор, който вкара 7 гола в два мача и допусна същото количество във вратата си! Срещата с Фулъм (4: 3) демонстрира основните слабости на отбора на Марсело Биелса - липса на класа и тактическа примитивност. При резултата 4: 1 в полза на домакините, нищо не им пречеше да вкарат играта в едно спокойно руслко. Но видимо уморените йоркширци решиха да продължат с масираните си атаки срещу вратата на съперника, допуснаха един гол, след това друг и в края на мача принудиха феновете по спешност да потърсят успокоителни.

Едва ли Биелса ще успее да класира тима в първата половина на таблицата или да постигне нещо разтърсващо с тези играчи, но не изпускайте мачовете на новака - в тях няма да ви е скучно.

 

Големият мач не се получи

Мачът между Челси и Ливърпул обещаваше да бъде първата голяма среща от новия сезон. Интригата се допълваше не само от това, че действащият шампион се отправи на гости на отбор, който направи най-забележителната кампания през лятото, а и заради словесната престрелка между двамата мениджъри.

Играта не оправда очакванията, а и трудно бихме дали оценка на характера на мача. Изгонването на Андреас Кристенсен в края на първото полувреме силно промени баланса на силите в полза на по-опитния колектив, който се възползва от своите шансове и заслужено прибра трите точки.

Изводите от срещата са три:

 - Кепа не отговаря на нивото не само на Челси, но и на Висшата лига. Това е най-лошият вратар в дивизията сред основните вратари. 16 изстрела към целта - 11 пропуснати гола, Арисабалага няма успешна намеса след изпълнение на корнер от 2019/20. Освен това, откакто се присъедини към Челси през 2018 г., Кепа допусна най-много голове извън наказателното поле  - 19. Има ли нужда от повече коментари?

- Към момента Челси показва, че все още не е готов да се включи в битката за титлата. Надеждата тук е свързана с това, че са изминали само два кръга и на тима предстои да се обиграва, както и да вдигне на крака контузените играчи. Дано обаче не стане прекалено късно.               

- Тиаго Алкантара ще бъде важен елемент от състава на Ливърпул и вероятно трансферът му ще се окаже най-успешен във Висшата лига през този сезон.

 

Манчестър Сити най-после победи Уулвърхемптън

Любопитно е, че "вълците“ са много неудобен противник за "гражданите“. През миналия сезон отборът на Нуно Ешпирито Санто два пъти победи хората на Пеп Гуардиола, а първата среща между тези два тима след завръщането на Уулвс в елита завърши наравно.

И в този мач "вълците“ можеха да спечелят точки, ако атакуващите играчи от този отбор бяха по-бързи. За щастие на вицешампиона хората на Санто се включиха в мача едва след почивката, но нападателите не показаха нужната ефективност.

Улвърхемптън като цяло приличаше на себе си, липсваше само реализацията. Може би Сити бе малко по-свеж, защото започна сезона по-късно от всички останали, а това помогна в последните секунди на играта да довърши съперника си с гол на Габриел Жезуш.

 

Рекордна резултатност

Както казахме в началото, в миналия кръг бяха отбелязани 44 гола, а това е рекорд за Лигата, откакто е нея участват 20 отбора.

Седем гола имаше в три мача: Евертън - Уест Бром (5: 2), Лийдс - Фулъм (4: 3) и Саутхемптън - Тотнъм (2: 5). Най-малко резултатен бе двубоят  Астън Вила - Шефилд Юнайтед (1: 0).

Предишният рекорд (43 гола) беше поставен в 24-ия кръг на сезон 2010/11. Именно тогава се случи знаменитият обрат на Нюкасъл Юнайтед срещу Арсенал, от 0: 4 до 4: 4.

Ако вземем не Висшата лига, а елитната английска дивизия като цяло, тогава рекорден остава кръгът на Боксинг Дей през 1963 г., когато отборите си отбелязаха 66 гола в 10 мача.

 

 

В едно изречение

Лестър започна уверено. Хората на Брендън Роджърс победиха Бърнли, отправяйки четири гола във вратата на съперникаи така "лисиците" имат шест точки от два мача.

Емилиано Мартинес успешно дебютира за Астън Вила. Бившият вратар на Арсенал добре се представи между гредите, а на всичкото отгоре спаси и дузпа.

  Сподели
557