Висшата лига загубила 700 млн. заради коронавируса


Н. Гавазов

Висшата лига загубила 700 млн.  заради коронавируса

Президентът на Висшата лига Ричард Мастърс заяви, че общата щета на 20-те клуба от топ дивизията от коронавируса през сезон 2019/20 е около 700 милиона паунда.

Сезонът на Висшата лига, спрян през март и подновен три месеца по-късно, остана без зрители на трибуните. Кампанията 2020/21 също ще започне на празни стадиони.

Според Мастърс, запълването на стадиона е от ключово значение за възстановяването на футболната икономика, а във Висшата лига се надяват това да се случи още следващия месец.

"Готови сме, желаем и можем да бъдем амбициозни да отворим трибуните в тестов режим възможно най-скоро. Предвид настоящите ограничения ще можем да запълним стадионите с една четвърт и искаме да направим това възможно най-рано, защото феновете са ключовият липсващ елемент.

Липсата на фенове на трибуните има сериозни финансови последици - не само за Висшата лига, но и за футбола като цяло. Всеки клуб от Висшата лига инвестира около 20 милиона британски лири в местната и националната икономика, така че ние искаме да подкрепим нацията.

Съществува схващането, че Висшата лига е способна да понася загуби за дълго време, но това е много болезнено за клубовете, а  предстоят още повече изпитания.

Загубихме около 700 милиона паунда през миналия сезон и колкото по-скоро върнем феновете на стадионите, толкова по-скоро ще намалим загубите си през новия сезон“, заяви  Мастърс пред Sky Sports.

  Сподели
51