Арсенал окончателно къса с духа на Венгер


Н. Гавазов

Арсенал окончателно къса с духа на Венгер

Арсенал окончателно ще скъса с политиката на бившия мениджър Арсен Венгер, кардинално променяйки стила и метода на работа по комплектоване на състава, съобщава инсайдерът Низар Кинсала.

Както е известно, в сряда клубът от "Емирейтс" обяви, че се разделя с 55 служителя, за да може да осигури инвестиции за състава. Оказва се, че сред уволнените има и осем скаута, но най-много впечатлява освобождаването на Франсис Кагигао, който в продължение на повече от десетилетие изпълняваше ключова роля в скаутския департамент на Арсенал. Специалистът е известен не само с отличните си взаимоотношения с Венгер, включително се смяташе за негов доверен човек, но и със способността си да открива класни млади играчи за Арсенал. Най-големите "удари" на Франсис са покупките на Сеск Фабрегас, Ектор Белерин и Габриел Мартинели.

Според Кинсала, освобождаването на Кагигао и неговите колеги не е свързано с икономически проблеми или поне не в такава степен, както при останалите уволнени служители. Основната причина за раздялата със скаутите е промяната на политиката на клуба по намирането на перспективни футболисти. На "Емирейтс" все повече ще се залага на добрите връзки на Арсенал с водещите агенти, отколкото на скаутите.

Това означава две неща - първо, прекратяване на взаимоотношенията със още скаути от структурата на клуба, особено такива, които се намират извън Стария континент и второ, увеличаване на ролята на авторитетни агенти в живота на "артилеристите". Един от тези представители на футболистите е Киа Джурабчан, който се намира в отлични отношения с ръководителя на футбола в клуба Раул Санлехи. Не е тайна, че Санлехи е свързан с тясно приятелство и с Тим Хейгър, който е откривателят на Антоан Гризман и Мамаду Сако, а това предполага, че Арсенал ще работи и с Тим, чийто клиенти основно са млади французи.

Към момента липсва информация какво е отношението на клуба към топ-агентите Жорже Мендеш и Мино Райола, но според Кинсала, новото ръководство на Арсенал е готово дори да зарови томахавката с Джонатан Барнет, който навремето преговаряше с Челси зад гърба на "артилеристите" относно трансфера на Ашли Коул.

Към този момент е трудно да се каже до какво ще доведе новата политика на клуба, но е очевидно, че се търси промяна в начина на намиране на талантливи футболисти и окончателно скъсване с методите на Венгер по откриване на перспективни играчи.

  Сподели
238