Юнайтед измести Арсенал от върха


Т. Михайлов

Юнайтед измести Арсенал от върха

Манчестър Юнайтед победи с 1:0 Арсенал в супердербито на 17-ия кръг на Висшата лига и вече е едноличен водач в класирането с 34 точки и мач по-малко от останалите си съперници за титлата. Единственото попадение в двубоя отбеляза кореецът Парк Джи Сун в 40-ата минута. Уейн Рууни изпусна дузпа през втората част, но Арсенал бе твърде плах в атака и не затрудни сериозно Ван дер Сар.

Сър Алекс заложи на схема 4-5-1 като на върха на атаката бе Уейн Рууни, а голмайсторът на “червените дяволи” Димитър Бербатов така и не се появи в игра. За Арсенал липсваха Фабрегас и Ван Перси, които все пак влязоха като резерви в средата на втората част. Двубоят започна с предимство на домакините, които овладяха центъра и поглеждаха по-смело към Шчесни.

Най-сериозното положение преди гола за Манчестър Юнайтед бе изпуснато от португалското крило Луиш Нани, който получи възможност да обстрелва по диагонал вратата на гостите, но ударът му мина на милиметри от дясната греда. В 40-ата минута обаче логичното се случи и след удар на Нани и рикошет в защитник,  Парк прехвърли с глава Шчесни. Топката описа красива парабола, чукна се в гредата и влетя в мрежата.

Арсенал започна доста по-смело втората част, но устремът на тима бързо бе притъпен и натискът доведе само до едно положение за гол. След удар на Насри Ван дер Сар не се намеси добре и изби в краката на Шамак, чийто удар бе блокиран от Видич. След това положение отново по-интересно стана пред другата врата. Нани пропиля чудесна възможност стреляйки над вратата останал сам срещу вратаря. Андерсон пък бе изведен очи в очи с Шчесни от Рууни, но би в тялото на младия страж.

В 73-ата минута дойде и най-добрият момент Манчестър Юнайтед да реши мача. След атака на домакините Гаел Клиши игра с ръка в наказателното поле и Хауърд Уеб посочи бялата точка. Уейн Рууни обаче стреля твърде силно и високо над вратата, което запази напрежението до края. Арсенал обаче нямаше много идеи и ще остане на втора позиция с 32 точки, колкото има и Манчестър Сити. Шампионът Челси е с 31.

  Сподели
150