Хаман: Сега Клоп е най-добрият треньор в света


Н. Гавазов

Хаман: Сега Клоп е най-добрият треньор в света

Бившият полузащитник на Ливърпул и Манчестър Сити  Дитмар Хаман обясни защо Юрген Клоп отне на Хосеп Гуардиола званието за най-добър треньор в света.

След като се присъедини към Сити през 2016 г., Гуардиола спечели две титли във Висшата лига, ФА Къп и три Купи на Ллигата, като добави тези трофеи към огромния брой награди, които спечели с предишните си клубове.

За Клоп  титлата във Висшата лига, стана първият трофей на вътрешната арена с Ливърпул, но Хаман призовава да се съди работата на Юрген не по броя на наградите, а по прогреса на отбора.

"Сега трябва да считате Юрген за най-добрия треньор във футбола. Пеп Гуардиола е изключителен треньор, но когато дойде в Манчестър Сити, той прие клуб, който вече спечели титли и купи.

Разбира се, успехът на Гуардиола през последните три сезона е похвален, но Клоп прие клуб, който се похвали с една Купа на лигата за 10 години и той изгради отбора от нулата.

Ето защо техните постижения са несравними. Клоп е първият треньор на Ливърпул в историята, спечелил Висшата лига, както и първият германец, постигнал това. Ако сравните настоящия им състав с този, който той получи, той почти напълно смени отбора - с нетни разходи от около 50 милиона паунда.

Ако погледнете ресурсите, притежавани от други треньори, това прави неговите постижения още по-приказни. Той формира невероятна атакуваща линия от Мо Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино.

В лицето на Александър-Арнолд и Робъртсън той отгледа двама, може би най-добрите крайни защитници в света. Купуването на Ван Дайк бе голям успех, дори за 75 милиона паунда, защото през последните 30 години проблемите на Ливърпул идваха от уязвимост на отбраната.

Един страхотен отбор трябва да избягва две неща. Първо, самодоволство, но дори и с 25 точки на върха, никога нямаше намек за това. Второто нещо е за бойния дух, но този Ливърпул никога не се отказва.

Това е всичко благодарение на Юрген Клоп. Той създаде екип от братя, за които е недопустимо да се подвеждат един друг", заяви Хаман.

  Сподели
122